Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor ökning av covid- patienter under påsk

Fler covid-patienter har lagts in på sjukhus i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet nya fall har samtidigt gått ner en aning under påskhelgen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på sjukvården i Skåne har ökat igen under påskhelgen. 

Sedan i torsdags har antalet inlaga med covid-19 ökat från 123 till 161. 

Det är en ökning med 30 procent. 

Sedan i torsdags har antalet som vårdas på sjukhus i Skåne med covid-19 ökat för varje dag. 

I dag vårdas totalt 161 patienter, varav 20 på intensiven. Det är totalt 38 fler än i torsdags. Samtidigt har antalet som vårdas på intensiven gått från 15 i fredags till 20 i dag, tisdag. En ökning med över 30 procent. 

Det genomsnittliga antalet nya fall per dag har dock gått ner lite under påskhelgen. Just nu ligger det på 488 nya fall per dygn. Den 2 april låg samma siffra på 524, vilket också är den högsta noteringen för hela mars sett till genomsnittligt antal nya fall per dygn. 

– Vi har alltså fortsatt ett smittläge i Skåne som vi ska vara rädda om. I de flesta svenska regioner ses en kraftigare ökning av antalet fall i samhället och påverkan på vården är stor. Därför måste alla, både skånska invånare och tillresande, respektera de råd och regler som gäller, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Minskat antal fall förra veckan 

Statistik från den senaste veckan visar också att antalet nya fall förra veckan var färre än veckan innan, 3405 jämfört med 3522 nya fall. Minskningen är störst hos gruppen, 0-19 år. Här har antalet gått ner från 820 under vecka 12 till 647 vecka 13. I Åldersgruppen 50-69 har smittan tvärtom ökat, från 750 till 816 nya fall.  

Samtidigt har antalet självtester minskat förra veckan, 24 995 jämfört med 28 248 veckan innan. Andelen positiva fall i egenprovtagningen har dock ökat från 10,3 procent under vecka 12 till 11,3 procent under vecka 13. 

Totalt har Skåne nu 126 478 bekräftade fall av covid-19. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!