Foto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Reinfeldt om SD-attacken: "De ska inte bli förvånade"

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tar avstånd från fredagens knivattack mot SD-politikern David von Arnold Antoni.
- Samtidigt är det inte förvånande att det händer, säger han.
Tillsammans med Anders Borg och Carl Bildt besökte Fredrik Reinfeldt i går Malmö och talade inför cirka 300 personer på Lilla torg.
Han vädjade till människors förnuft.
- Tro inte att en liten och öppen ekonomi som Sverige sett den sista krisen.
- För att kunna möta framtida utmaningar måste vi ha ordning på de statliga finanserna och då krävs en tydlig politisk majoritet, sa han.

Tar avstånd från våld

- Sverigedemokraterna står för ansvarslöshet. De agerar främst i egna syften och inte utifrån vad som är bra för Sverige.
Efteråt fick han frågan om senaste dagarnas attacker mot SD-politiker.
- Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sa Fredrik Reinfeldt.
Han anklagade också SD-politiker för att ofta försöka framställa sig som "värnlösa" och endast agera "i egna syften".

"Värsta jag hört"

Uttalanden som får SD:s partiledare Jimmie Åkesson att se rött.
"Jag hoppas han är felciterad. Annars är det nog det värsta jag hört en svensk statsminister säga, det är fruktansvärt att han legitimerar våld och tycker att tortyroffer får skylla sig själva", meddelar Åkesson i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag