Reinfeldt om SD-attacken: "De ska inte bli förvånade"

Foto: Tomas Leprince

MALMÖ. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tar avstånd från fredagens knivattack mot SD-politikern David von Arnold Antoni. 

- Samtidigt är det inte förvånande att det händer, säger han.

Tillsammans med Anders Borg och Carl Bildt besökte Fredrik Reinfeldt i går Malmö och talade inför cirka 300 personer på Lilla torg. 

 Han vädjade till människors förnuft.

 - Tro inte att en liten och öppen ekonomi som Sverige sett den sista krisen. 

 - För att kunna möta framtida utmaningar måste vi ha ordning på de statliga finanserna och då krävs en tydlig politisk majoritet, sa han.

Tar avstånd från våld

 - Sverigedemokraterna står för ansvarslöshet. De agerar främst i egna syften och inte utifrån vad som är bra för Sverige.

 Efteråt fick han frågan om senaste dagarnas attacker mot SD-politiker. 

 - Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sa Fredrik Reinfeldt.

 Han anklagade också SD-politiker för att ofta försöka framställa sig som "värnlösa" och endast agera "i egna syften".

"Värsta jag hört"

 Uttalanden som får SD:s partiledare Jimmie Åkesson att se rött.

 "Jag hoppas han är felciterad. Annars är det nog det värsta jag hört en svensk statsminister säga, det är fruktansvärt att han legitimerar våld och tycker att tortyroffer får skylla sig själva", meddelar Åkesson i ett pressmeddelande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!