Regnoväder avslöjade kopparstöld från kyrka

MALMÖ. När det kom vatten på golvet i sakristian i Arlövs kyrka började man leta efter en förklaring. Orsaken visade sig vara att någon stulit och fraktat bort 10 kvadratmeter. Nu funderar Arlöv, och flera andra kyrkor, på att ersätta med plåt för att slippa fler stölder.

– Det känns inte riktigt som att det är någon vits att lägga på koppar igen, säger Marianne Odéen, administrativ chef i Burlövs församling

Det är ännu oklart när kopparstölden från Arlövs kyrka skedde. Men den upptäcktes i alla fall i samband med att det kommit fukt på väggarna i sakristian och vatten på golvet. I jakten på förklaringen uppdagades stölden. Det visade sig att tjuvarna tagit sig upp över en utbyggnad på taket, tagit loss kopparplåtarna och försvunnit från platsen.

Några spår av hur de burit sig åt finns inte. Men på något sätt har de i alla fall tagit sig de fem metrarna upp till taket och lossat på kopparen.

– Man måste ha rejäl utrustning för att ta sig upp dit, säger Marianne Odén som menar att tjuvarna ändå varit skickliga i sitt kriminella värv.

Nytt tak

Nu har församlingen vänt sig till länsstyrelsen för att få råd om ny takbeläggning. Troligen blir det grönmålade plåtar eftersom kopparplåt är så stöldbegärligt. Det materialbytet är vanligt i Lunds stift där kopparstölder är ett vanligt återkommande fenomen som går i vågor.

Helsingborg har till exempel varit särskilt drabbat. Under sommaren stals cirka 300 kvadratmeter från krematoriets tak.

– Vi kommer inte att lägga tillbaka koppar annat än på vissa detaljer, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef Helsingborgs pastorat.

– Stålplåten ligger ganska nära i färg men det blir inte samma yta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!