Regnoväder avslöjade kopparstöld från kyrka

Publicerad

MALMÖ. När det kom vatten på golvet i sakristian i Arlövs kyrka började man leta efter en förklaring. Orsaken visade sig vara att någon stulit och fraktat bort 10 kvadratmeter. Nu funderar Arlöv, och flera andra kyrkor, på att ersätta med plåt för att slippa fler stölder.

– Det känns inte riktigt som att det är någon vits att lägga på koppar igen, säger Marianne Odéen, administrativ chef i Burlövs församling

Det är ännu oklart när kopparstölden från Arlövs kyrka skedde. Men den upptäcktes i alla fall i samband med att det kommit fukt på väggarna i sakristian och vatten på golvet. I jakten på förklaringen uppdagades stölden. Det visade sig att tjuvarna tagit sig upp över en utbyggnad på taket, tagit loss kopparplåtarna och försvunnit från platsen.

Några spår av hur de burit sig åt finns inte. Men på något sätt har de i alla fall tagit sig de fem metrarna upp till taket och lossat på kopparen.

– Man måste ha rejäl utrustning för att ta sig upp dit, säger Marianne Odén som menar att tjuvarna ändå varit skickliga i sitt kriminella värv.

Nytt tak

Nu har församlingen vänt sig till länsstyrelsen för att få råd om ny takbeläggning. Troligen blir det grönmålade plåtar eftersom kopparplåt är så stöldbegärligt. Det materialbytet är vanligt i Lunds stift där kopparstölder är ett vanligt återkommande fenomen som går i vågor.

Helsingborg har till exempel varit särskilt drabbat. Under sommaren stals cirka 300 kvadratmeter från krematoriets tak.

– Vi kommer inte att lägga tillbaka koppar annat än på vissa detaljer, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef Helsingborgs pastorat.

– Stålplåten ligger ganska nära i färg men det blir inte samma yta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag