Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Regn av avföring" – grannfejd om biodling

GRANNFEJD. Den halländske biodlarens grannar anmälde hen till miljö- och hälsoskyddsnämnden.Foto: Lars Epstein

Avföring på kläder, i mat och på fönstren gjorde att den halländska biodlarens grannar fick nog och anmälde bina som en sanitär olägenhet.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden höll inte med. Nu överklagar grannarna beslutet.

”Vi har utsatts för ett regn av avföring under hela maj och juni samt även under juli månad”, skriver de klagande enligt Hallandsposten.

Du kan inte välja din familj och sällan heller dina grannar.

När biodlarens grannar började upplevde odlarens bin som ett problem valde de först att vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Grannarna förklarade att bina utgjorde en sanitär olägenhet och begränsade deras möjlighet att vistas i sina egna trädgårdar. De förklarade att binas avföring hamnade i ansiktet, på kläder, i mat och dryck, men även på fönster och bilar och i allmänhet smutsade ner. Grannarna gjorde också en anmälan till kommunen.

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden delade inte grannarnas uppfattning och valde att avsluta ärendet utan vidare åtgärd.

Tvinga upp

Kommunen konstaterade att odlaren inte har någon onormal mängd bin eller att de skulle vara en sanitär olägenhet. Biodlaren själv försvarade sig också med att det ligger en väg och en hög trädridå mellan bikuporna och bebyggelse. Detta borde tvinga upp bina på högre höjd, vilket odlaren menar, borde räcka för att lämna grannarna ostörda.

Men grannarna är fortsatt missnöjda och har nu valt att överklaga kommunens beslut.

”Vi har utsatts för ett regn av avföring under hela maj och juni samt även under juli månad”, skriver de klagande som citeras av Hallandsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!