Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Registerutdrag kan krävas för jobb inom omsorgen

Roko Kursar (L) vill införa krav på registerutdrag inom omsorgen.Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Det kan bli obligatoriskt att visa upp sina uppgifter i belastningsregistret för att få jobba med funktionshindrade eller äldre i Malmö.

Förslaget kommer från kommunalrådet Roko Kursar (L).

– Jag blir förbannad varje gång jag ser att någon personal inom våra verksamheter blir anklagad för brott, säger han till Sydsvenskan.

Frågan om registerutdrag aktualiserades efter det att en timanställd på ett av Malmös LSS-boenden misstänktes ha kopplingar till narkotika och att detta gick ut över de boende. 

Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg och har tillsatt en utredning för att undvika liknande situationer.

– Jag blir förbannad varje gång jag ser att någon personal inom våra verksamheter blir anklagad för brott. Våra brukare hamnar lätt i beroendeställning, säger Roko Kursar (L) till Sydsvenskan.

Likadant krav som i skollagen

Till nästa sammanträde i funktionsstödsnämnden föreslår han ett nytt lokalt krav på att den som ska arbeta nära personer med funktionsnedsättning måste visa ett utdrag ur sitt belastningsregister för att kunna bli anställd. Ett likadant krav finns redan i skollagen för alla som ska arbeta med barn i förskola eller skola.

Även hälsa-, vård- och omsorgsnämndens ledning har föerslagit samma krav för den som vill arbeta med äldre. 

– Vi måste ha säkra metoder och rutiner i avgränsningar där vi kan säkerställa att den personal vi anställer inte utgör något säkerhetshot gentemot våra brukare, säger Roko Kursar.