Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regissör från Malmö i internationell satsning

Nu ska historien om Osmond-bröderna bli musikal. En av dem som utvecklat föreställningen är Malmö-regissören Anders Albien.
Foto: JENS CHRISTIAN
The Osmonds, under vissa perioder Osmond Brothers, var gigantiskt stora i USA och England under guldåren. De har sålt 100 miljoner album och innehar rekordet på 11 guld- och platinaskivor under ett och samma år.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Via Robert Wells, som bor granne med Jay Osmond i Florida, fick det svenska teamet kontakt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu ska historien om Osmond-bröderna bli musikal.

En av dem som utvecklat föreställningen är Malmö-regissören Anders Albien.

Premiär i England februari nästa år.

– Intresset har varit enormt i såväl England som USA, flera föreställningar i England har redan börjat sälja slut, säger Albien från sin bas i London.

Den ursprungliga idén till en jukebox-musikal om The Osmonds kom från Falkenberg och tvillingbröderna Bosse och Janne Andersson, duon bakom nöjesföretaget 2Entertain.

– Bosse och Johan har alltid haft en stor kärlek till bröderna Osmond, säger Albien.

Via Robert Wells, som bor granne med Jay Osmond i Florida, fick de kontakt. 

Wells hade då redan kontakt eftersom var med och skrev titellåten till The Osmonds julalbum, ”Very merry rockin´good christmas” från 2018.

Gigantiskt stora i USA

The Osmonds, under vissa perioder Osmond Brothers, var gigantiskt stora i USA och England under guldåren. De har sålt 100 miljoner album och innehar rekordet på 11 guld- och platinaskivor under ett och samma år.

I mitten av 60-talet blev de också folkkära i Sverige efter sin folkparksturné med Lasse Lönndahl och svensktoppsfavoriten ”Fem smutsiga små fingrar”.

Från början var The Osmonds en så kallad barbershopkvartett (fyra personer som sjöng a capella) innan de blev ett popband . Brödernas stora genombrott kom när de var ständiga gäster i Andy Williams populära tv-show.

Där knöt bröderna viktiga kontakter med en rad kända artister, bland annat Elvis.

– Jay berättade att Elvis ville kolla in deras nya show när de hade genrep och sa till dem, ”vilka mesiga danssteg, jag skickar över min koreograf så ändrar han på det”.

Osmond Brothers
Foto: OSMOND

Största hitsen blir musikal

The Osmonds är ett familjeföretag som drogs i gång av brödernas pappa George. Familjens två äldsta pojkar föddes med nedsatt hörsel. De yngre barnen var musikintresserade och då skapade George Osmond en grupp som kunde dra in pengar för att hjälpa de äldre bröderna.

När den svenska idén till en musikal om The Osmonds förankrats i USA och England kallades musicalveteranen Julian Bigg in för att skriva manus med Shaun Karrison. 

Föreställningen bygger på brödernas mest kända hits, från mer hårdrockiga ”Crazy Horses” till deras megahit, ”One Bad Apple”, som var tänkt för Jackson Five men refuserades av deras skivbolag Tamla med motiveringen ”det är ingen hit”.

– Jag skrev synopsis inför presentationen av ”Osmonds, The Story” och började sedan skriva manus, säger Anders Albien.

– Men när min fru avled i cancer kunde jag inte fortsätta, då fick Bigg och Karrison över.

Bor i Londons teaterkvarter 

Nu är Anders Albien, som bor i Londons teaterkvarter Covent Garden, aktiv i utvecklingen av musikalen samtidigt som han jobbar med en svensk scenversion av John Cleese-klassikern ”Fawlty Towers”.

– Vi börjar med att visa musikalen om The Osmonds på olika teatrar runt om i England och Irland innan det är dags för London Så gör man alltid i USA och England.

Hur kan det komma sig att en rockräv som Anders Albien jobbar med en musikal om The Osmonds?

– Haha, ja det kan man fråga sig, lyssnade igenom deras produktion när jag fick frågan och upptäckte att deras mesiga mjukispop som många förknippar med dem bara är en liten del av deras karriär. De äldre bröderna ville alltid göra rockmusik, och så blev det senare i karriären.

The Osmonds, musikalen, premiär på Curve Theater, Leicester den 3 februari 2022

Text: Olle Berggren

FAKTA/The Osmonds

Bakgrund: Amerikanska familjegrupp tog form redan 1958 då bröderna Alan, Wayne, Merrill and Jay började uppträda som barber shop-kvartett. The Osmonds nådde sin kulmen från sent 60-tal till mitten av 70-talet. Från början som The Osmonds men under storhetstiden som The Osmond Brothers där gruppens medlemmar skiftat genom åren mellan bröderna Tom, Alan, Wayne, Merrill, Jay, Donny, Jimmy. Alla är medlemmar i mormonkyrkan i Utah. 


Skivförsäljning: The Osmonds har sålt 100 miljoner skivor och innehar fortfarande rekordet på 11 guld- och platinaskivor på ett och samma år något som inte ens Beatles har överträffat. 


Mest kända låtar: Crazy horses, One bad Apple, Love me in, Down by the lazy river, Having a party och givetvis Fem smutsiga små fingrar som var en mega-hit i Sverige i mitten av 60-talet.


Aktuella: Med jukebox-musikalen The Osmonds baserad på deras liv och musik. Premiär den 3 februari i Leicester i England. Efter England och Irland räknar man med att sätta upp musikalen i Londons West End.

Så här fungerar Danmarks coronapass

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!