Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionrådet vill se kommuner införa distansundervisning nu

Foto: JENS CHRISTIAN
Carl Johan Sonesson (M).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Regeringen har valt att fortsätta hålla skolorna öppna under pandemin – utifrån hållningen att de ska vara öppna så långt det är möjligt.  

Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne, hoppas dock att de skånska kommunerna själva ska fatta beslut om distansundervisning nu. 

– Jag tänker främst gymnasieskolor men även högstadiet om det går att ordna på en del skolor fram till jullovet, säger han. 

På en presskonferens den 18 november meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att de svenska gymnasieskolorna inte kommer att stängas utan att de själva ska få bestämma hur mycket undervisning som måste ske på distans beroende på hur situationen ser ut på den individuella skolan. Tidigare har distansundervisning på grund av trängsel endast varit tillåtet för att undvika att det blir trångt i kollektivtrafiken när eleverna är på väg till och från skolan.

– Jag vill att skolorna ska vara öppna i Sverige så länge det bara går, konstaterade Anna Ekström. 

Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) har tidigare varit tydlig med förhoppningen om ett statligt beslut för distansundervisning på alla gymnasieskolor. 

När det nu inte har kommit hoppas han i stället att kommuner själva fattar beslut om distansundervisning för de närmaste veckorna. 

Inte bara gymnasier 

I ett inlägg på Facebook skriver han: 

”Eftersom staten inte verkar vilja ta ett generellt beslut kring skolorna så hoppas jag att fler kommuner med sina kommunala skolor och fler friskolor i Skåne tar dessa beslut själva nu. Många kommuner har sedan lång tid redan fattar olika sådana beslut i den riktningen.....Att vänta med att inleda distansundervisning till efter julen är inte konstruktivt för att minska smittspridningen.”

Samtidigt vänder han sig också till grundskolor och inte bara gymnasieskolor. 

– Jag tänker främst gymnasieskolor men även högstadiet om det går att ordna på en del skolor fram till jullovet, säger han. 


Se mer: Systembolaget inför julträngseln: ”Slussar in kunder vid behov”

Systembolaget inför julträngseln: ”Slussar in kunder vid behov”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!