Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionrådet om nya reglerna: ”Ologiskt”

Anna Ekström (S)
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Johan Sonesson (M)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen uppmanar alla att undvika möten med fler än åtta personer – och förbjuder allmänna sammankomster med fler än åtta personer. 

Men skolan lämnas orörd i dagsläget. 

– Det är märkligt och ologiskt, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne som vill se ett nationellt beslut om distansundervisning för gymnasiet redan nu. 

På en blixtinkallad pressträff under måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer kommer att förbjudas från och med den 24 november. Dessutom tas undantaget i publiktak för restauranger med artister som underhåller matgäster bort och alla uppmanas att inte besöka gym och bibliotek eller ha privata middagar och fester. 

Däremot lämnades skolan oförändrad. 

Regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, Carl Johan Sonesson, tycker det är märkligt och ologiskt att skolan inte nämns. Han efterlyser ett nationellt beslut om distansundervisning för gymnasieskolan nu. 

– Om distansundervisning i gymnasieskolan sedan inte får effekt får man titta på delar av högstadiet också. Låg- och mellanstadiet är svårt att göra något åt eftersom det kräver att föräldrar är hemma och kan passa barnen, konstaterar han. 

Redan nu kan enskilda gymnasieskolor besluta om distansundervisning men det finns inget nationellt beslut. 

– Det är en nationell angelägenhet nu, menar Carl Johan Sonesson.

”Inte byggda för pandemi” 

När smittan tog fart i våras rekommenderade regeringen att gymnasium - och högskolor skulle stänga. I dagsläget finns ingen tydlig gräns för när ett liknande besked kan komma.

– Skulle det behövas kommer vi inte tveka på att stänga skolorna, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) till Expressen häromdagen. 

– Våra skolor är inte byggda för en pandemi. Men ju mer gymnasieungdomarna kan göra sitt bästa för att följa reglerna, desto större blir chansen att vi kan hålla skolorna öppna, fortsatte hon. 

Carl Johan Sonesson: 

– Om vi sätter in åtgärder nu, kanske fram till jullovet, är chansen större att sjukvårdspersonalen kan få lite ledigt över julhelgen och att trycket på sjukvården minskar. 

– Det minskar också trycket på kollektivtrafiken. 

Sonesson: Kan komma restriktioner om resor

Generellt tycker Carl Johan Sonesson att det är bra att regeringen går från restriktioner till förbud eftersom folk inte bryr sig tillräckligt. Men han reagerade på Stefan Löfvens uppmaning att inte besöka gym.

– Det är fel signaler att uppmana folk att inte röra på sig. Om man går på ett gym en tidig morgon eller sen kväll är det glest med folk och de är väldigt duktiga på att tvätta av maskiner och städa. 

– När många jobbar på distans måste man fortsätta röra på sig. 

Många reagerar på att köpcentrumen faller utanför lagstiftningen... 

– De borde ha inriktat sig på köpcentrumen också och gett någon form av tydlig anvisning där. Kanske maxantal i timmen. 

– Sedan saknar jag att man inte flaggar för att det kan komma någon form av reserestriktion om smittan fortsätter, då kan man inte hålla på att förflytta sig så mycket. 

Se mer: Victoriadagens grundare Kay Wiestål död i sviterna av covid-19

Victoriadagens grundare Kay Wiestål död i sviterna av covid-19

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!