Regionens svar på kritiken – om långsam vaccinering

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Per Hagstam säger att Skåne har lagt stort fokus på att vaccinera unga.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell menar att vaccinationen måste gå fortare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell riktade hård kritik mot regionernas vaccineringstakt av tredje dosen. 

Skåne ligger under rikssnittet med 60 procents täckning bland befolkningen över 80+. 

Enligt biträdande vaccinsamordnaren Per Hagstam handlar det om eftersläpning i registreringen men också att Skåne har haft stort fokus på att vaccinera 12 till 15-åringar. 

– Där ligger Skåne mycket bra till nationellt.  Det är viktigt med dos 1+2 i denna grupp för att minska spridning i samhället.

I en intervju med Svenska Dagbladet i helgen sa Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell att det är ”extremt angeläget” att fler äldre ges påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19 inför den befarade smittovågen. Hon är också kritisk till att det inte går snabbare.  

– Det var faktiskt två månader sedan vi rekommenderade att alla från 80 år och äldre, alla inom särskilda boenden och med hemtjänst och vissa personalkategorier, ska vaccineras. Inte ens hälften av dem med hemtjänst är vaccinerade två månader senare. Det behöver gå fortare.

Enligt Folkhälsomyndighetens siffror, från förra onsdagen, låg rikssnittet på 62 procent för den tredje sprutan hos 80+. 

I Blekinge är antalet bekräftade fall just nu tio gånger fler jämfört med i början av oktober. Därför införde region Blekinge precis flera lokala coronarestriktioner för att få bukt på smittan. Där är antalet 80+ som fått en tredje dos 64 procent. 

Situationen ansträngd för många regioner

Lägst andel har Stockholm som ligger på 54 procent. 

I Sydsverige halkar Skåne efter på 60 procent, strax under rikssnittet. Bäst i syd är Halland på 68 procent. 

I Svenska Dagbladet säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård vid Sveriges kommuner och regioner, att det är knepigt att bara resonera kring hemtjänsten, att det i hela gruppen 80+ ökat från 55 till 62 procent senaste veckan och att arbetet sker i ett högt tempo nu. 

– Vi har efterfrågat sedan tidig höst att Folkhälsomyndigheten inte bara säger när vi kan börja vaccinera, utan också när det förväntas vara färdigt. När man nu säger att det gått för långsamt så är det litet märkligt utifrån att myndigheten varit väldigt oklar med vilket mål det ska mätas mot, och att de senaste rekommendationerna kom först för tre dagar sedan.

Så stor andel har fått tredje sprutan i de sydsvenska regionerna

Rikssnittet

65-79: 25 procent

80+: 62 procent


Stockholm

65-79: 24 procent

80+: 54 procent


Västra Götaland

65-79: 21 procent

80+: 60 procent


Halland

65-79: 21 procent 

80+: 68 procent


Blekinge

65-79: 27 procent

80+: 64 procent


Skåne

65-79: 24 procent

80+: 60 procent


Kalmar

65-79: 29 procent

80+: 65 procent


Kronoberg

65-79: 32 procent

80+: 62 procent

Stort fokus på unga 

Apropå det faktum att Skåne ligger under rikssnittet säger Per Hagstam att de har identifierat en viss eftersläpning i registreringen. Vidare berättar han att man erbjuder tider på alla vårdcentraler och har vaccinationsmottagningar på sjukhusen för ökad kapacitet. 

– Nu satsar vi på kommunikationsaktiviteter för att synliggöra att det finns gott om tider att boka på dessa enheter. Från i dag måndag öppnar vi även upp för drop-in för dos 3 på sjukhusen för att göra det ännu enklare att få sin tredje dos.

– Stort fokus har också lagts på att vaccinera 12-15–åringar. Där ligger Skåne mycket bra till nationellt.  Det är viktigt med dos 1+2 i denna grupp för att minska spridning i samhället.

Smittan ökar i Sydsverige 

Samtidigt stiger smittspridningen i Skåne. Det rullande medelvärdet över sju dagar låg på måndagen på 281 nya fall per dag. En vecka tidigare, förra måndagen, låg det på 167. 

Under måndagen bekräftades även Sveriges första fall av den nya mutationen Omikron i Skåne. 

Det är dock inte bara i Skåne som smittan ökar. I samtliga av de sydsvenska regionerna har smittspridningen ökat senaste tiden. 

Se mer: Smittskyddsläkaren i Blekinge: ”Vi kanske bara är lite tidigt ute”

Smittskyddsläkaren i Blekinge: ”Vi kanske bara är lite tidigt ute”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!