Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionens kritik mot öppnandet: Inte redo

På tisdagen lättades en rad coronarestriktioner i Sverige.
Bengt Wittesjö, Region Blekinges smittskyddsläkare.
Foto: Håkan Linder
Anders Tegnell menar att man inte kan vänta in alla regioner.
Foto: CLAUDIO BRESCIAN /TT / TT NYHETSBYRÅN
På tisdagen infördes lättade restriktioner i landet.
Foto: JENS CHRISTIAN

På tisdagen lättades vissa coronarestriktioner i Sverige.

I Blekinge väcks kritik mot beslutet från smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö, som menar att smittspridningen fortfarande är för hög.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar:

– Hela landet kan inte gå och vänta på att alla regioner befinner sig i samma fas samtidigt, säger han till P4 Blekinge.

Den 1 juni påbörjades återöppnandet av Sverige, som ska ske i gradvis takt efter att strikta restriktioner införts för att minska spridningen av covid-19 i samhället.

Bland annat är det numera möjligt för restauranger att ha öppet till 22.30, gränsen för allmänna sammankomster höjs och nöjesparker får ta emot besökare igen – dock med en besökarbegränsning.

Beslutet om återöppning som tagits fram av regeringen och Folkhälsomyndigheten får samtidigt kritik från Region Blekinge.

Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö menar att varken Blekinge eller Sverige generellt är redo för lättnaderna som nu införts.

– Smittspridningen i Sverige ligger fortfarande högt, exempelvis åtta gånger än i Finland och fyra gånger högre än i Norge. Då blir det ett kommunikativt problem när lättnader införs och man hör kommentarer som ”Äntligen kan vi umgås som vanligt igen”, säger Wittesjö i en intervju med Sveriges Radio P1.

Tegnell: ”Det blir konstigt”

Han menar att det hade varit bättre att vänta några veckor och se att smittspridningen ”verkligen hade minskat”.

– Det är fortfarande bara hälften av alla som har vaccinerat sig. Det hade inte gjort någonting om vi väntat lite till, säger Wittesjö.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på kritiken:

– Hela landet kan inte gå och vänta på att alla regioner befinner sig i samma fas samtidigt. Det handlar också om en trovärdighetsfråga. Vi har faktiskt lyckats ganska bra i Sverige med att ha hög följsamhet. Och när alla ser att spridningen minskar väldigt snabbt blir det konstigt att säga att vi måste vänta ännu längre, säger han till Sveriges Radio P4 Blekinge.

FLER NYHETER: De firade lättade restriktioner på krogar i Malmö