Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionens ilska: Fler fuskar med dos två

Även tidigare har det kommit rapporter om människor som försöker fuska sig före i vaccinkön. Inslaget är från slutet av maj.
Foto: TASS / VLADIMIR SMIRNOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Lena Andersson Nazzal, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.
Foto: Region Kronoberg

Flera kronobergare vill inte vänta in inbokad tid för vaccindos två. 

De bokar därför in sig för dos ett – igen.

Nu rasar regionen mott detta ”fusk”.

På fredagen hölls en pressträff med Region Kronoberg där de med hård ton meddelade att allt fler kronobergare bokar in sig för vaccindos ett igen i stället för att invänta dos två som de blivit inbokade till av regionen.

Detta fusk med systemet upprör regionen.

– Det är helt oacceptabelt att boka in en tidigare tid. Dels blir det ett merarbete men fram för allt är det för att du tar tiden från någon annan. Vi har fortfarande brist på vaccin och vi ska därför prioritera. Prioriteringen just nu är dos 1, sa Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg, vid dagens presskonferens enligt SVT Småland.

Vanligtvis får de som fått dos ett vänta i sju veckor före dos två. Skälet till att personer kan boka in sig på dos ett två gånger, för att bli fullvaccinerade, är att systemet inte hindrar personer att boka in sig fler gånger.

Ljuger för systemet

Det var regionens anlitade vaccinatörer som först lade märke till att flera fuskade med sina bokningar av dos två. Det som har upprört regionen mest är att det är många som väntat länge på att få sitt vaccin. 

Nu är det till och med personer som tränger sig före i kön för fullvaccination. Därför funderar regionen på vilka åtgärder de behöver vidta.

– Det vore såklart bra om vi kunde ha det i vårt bokningssystem att det inte går och det är kanske det vi behöver titta på om det fortsätter. Men vi använder oss av tillit i det här, att man inte ljuger. Det här är att ljuga sig förbi ett system vilket är ganska anmärkningsvärt tycker jag, säger Lena Andersson Nazzal.

Enligt planeringen ska personer födda 1981 och äldre kunna boka in sig för vaccination från och med nästa vecka.

FLER NYHETER: Region Skånes kritik mot vaccinbeskeden

Bristande information försvårar vaccinplanering i Region Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!