Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar regionerna: Överge inte målen

Mindre än en tredjedel av utlovade vaccinen har nått Sverige
Region Halland skjuter på vaccinmålet ytterligare. Arkivbild.
Foto: JENS CHRISTIAN
Problemen med leveranserna har drabbat alla regioner i landet. Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

De försenade doserna har gjort att Region Halland gett upp målet att alla vuxna ska vara färdigvaccinerade till midsommar.

Nu är regionens nya prognos att det ska vara klar först i slutet av sommaren.

– Det är tydligt att det saknas doser och det har det gjort hela vägen. Men det innebär inte att man överger målet, säger Emma Spak till TT.

Förseningar i leveranserna av vaccinet mot covid-19 har inneburit upprepade bakslag i Sveriges målsättning att alla över 18 ska ha erbjudits vaccin till midsommar.

Region Halland var den första regionen som nyligen gick ut och konstaterade att målet inte kommer att nås.

– Det är framför allt vaccinationstillgången, och sedan hur vaccinen styr mot olika åldersgrupper, som gör att vi får göra justeringar, har Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland, tidigare sagt till Expressen.

Prognosen då var att vaccineringarna i Halland skulle behöva pågå till vecka 28 – det vill säga en bit in i juli.

Nu meddelar samma region att personer under 65 år inte kan räkna med att ha fått båda doserna vaccin förrän mot slutet av sommaren. Det budet ges efter den nya rekommendationen om att Astra Zenecas andra dos ska ges först efter 9-12 veckor, rapporterar Hallandsposten.

– Vi följer nu Folkhälsomyndighetens rekommendation och bokar in andra dosen efter tio veckor, men man har ett visst skydd redan efter första dosen, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare, till tidningen.

Emma Spak: ”Man överger inte målet”

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger till TT att hon tror att det nationella målet om midsommar fortfarande kan hållas så länge leveranserna kommer som förväntat.

Hon kommenterar också de regioner – bland annat Halland – som gått ut och sagt att de inte kommer att klara av målsättningen.

– Regionerna gör sina beräkningar utifrån den leveransprognos som ligger. Det är tydligt att det saknas doser och det har det gjort hela vägen. Men det innebär inte att man överger målet, säger Emma Spak till TT.

– Det är klart att det finns en oro att vaccinet inte ska kunna levereras. Regionernas ansvar är att säkerställa att kapaciteten att vaccinera finns, och den kapaciteten finns på plats. Sedan behöver staten säkra att leveranserna kommer, säger Emma Spak.

Räknar med 50 000 doser i mars

Region Halland räknar med totalt 50 000 doser vaccin i mars och att leveranserna kommer att öka därefter. Men de större mängderna som regionen är i behov av för att ligga i fas med vaccinationsmålet kommer inte förrän i april, enligt Pernilla Wallerstedt.

– Vi hade naturligtvis hoppats kunna vaccinera snabbare och fortfarande kan mycket hända. Nuvarande leveransprognoser kan ju komma att förändras, säger hon till Hallandsposten.

FLER NYHETER: Region Skånes rekommendation om skolorna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!