Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionen köper upp skånskt kött – för att hjälpa bönderna

Många svenska bönder har det tufft ekonomiskt efter torkan.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Region Skåne har beslutat att köpa in sju ton skånskt nötkött.Foto: FOTOGRAF THOMAS CARLEN / ©THOMAS CARLÉN OCH EXPRESSEN (BÅDE TRYCK OCH INTER

Svenska bönder har hamnat i ekonomisk knipa efter sommarens extremtorka.

Nu tar Region Skåne krafttag för att stötta skånska lantbrukare.

– Det rör sig om sju månaders konsumtion som vi köper upp och fryser in, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) till SVT Nyheter.

Efter sommarens extremtorka går de svenska bönderna på knäna. Flera månader kantades av frånvarande regn, vilket resulterade i allt från nödslakt av boskap till minskade foderskördar.

Nu har Region Skåne beslutat att ta till krafttag för att hjälpa de skånska bönderna.

Runt 590 000 kronor tas från regionstyrelsens budget för oförutsedda utgifter. För pengarna kommer Region Skåne köpa upp sju ton skånskt nötkött.

– Det rör sig om sju månaders konsumtion som vi köper upp och fryser in, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) till SVT Nyheter.

Ekonomisk knipa

Många bönder har oroats över sina undernärda djur, under tiden som köerna till slakterierna växte. För att få sitt kött sålt, trots den stora konkurrensen från andra lantbrukare, sänktes priserna. Bönderna, som varken har kunnat sälja foder eller kött till beräknat pris, har därför hamnat i ekonomisk knipa.

– Då riskerar priserna att dumpas. Då gör vi det vi kan för att stödja de skånska bönderna som hamnat i en svår situation efter den exceptionella torkan, säger Henrik Fritzon.

Nötkött på skånska sjukhus

För att stötta de skånska lantbrukarna föreslog Centerpartiet och Sverigedemokraterna i somras att Region Skåne skulle köpa in nötkött, som sedan skulle serveras på skånska sjukhus.

Förslaget har nu klubbats igenom i regionstyrelsen, när alla partierna röstade för förslaget på torsdagen.

Enligt Henrik Fritzon finns en förhoppning om att ytterligare leverantörer ska nappa på det skånska köttet.

– Vi för även en dialog med våra externa leverantörer och hoppas att de också kan öka sina inköp av skånskt kött.

 

LÄS MER: Leena, 59, lånar ut mark till djur i nöd: ”Vill hjälpa”