Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionen köper en halv flygplats för 80 miljoner

Angelica Katsanidou (S), regionråd.Foto: Region Kalmar
Regionen köper en halv flygplats.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Region Kalmar går in som delägare i Kalmar Öland Airport – för 80 miljoner kronor.

Beslutet beskrivs som strategiskt viktigt. 

– Det är något som efterfrågas, säger Angelica Katsanidou (S) till SVT Nyheter Småland.

Angelica Katsanidou (S) har inte varit regionråd i Region Kalmar särskilt länge – nu presenterar hon ett av de första besluten som tagits under hennes ledning.

Regionen kommer att köpa upp halva flygplatsen.

– Sedan årsskiftet ansvarar vi för den regionala utvecklingen och vi ser att flyget är en viktig del för att vi ska växa. Vi ser goda förutsättningar att koppla ihop flyget med övriga kollektivtrafiken, säger regionrådet Angelica Katsanidou till SVT Nyheter Småland.

Prislappen ligger på cirka 80 miljoner kronor och köpet innebär att Region Kalmar går in som delägare till Kalmar Öland Airport.

– Det här är något som efterfrågas mycket av näringslivet och myndigheter. Och när det gäller flyget miljöomställning jobbas det väldigt mycket med det, säger Angelica Katsanidou på svar på frågan om varför regionen vill få fler att flyga i stället för att ta tåg eller buss till Stockholm.

Inte formellt bestämt

Regionrådet är tydlig med att pengarna som kommer går in med i flygplatsen inte kommer att tas från andra verksamheter. 

– Det har inget med det att göra. Inget går in i driften utan detta är en balansteknisk lösning.

I samband med regionens köp skjuter man till 73,5 miljoner kronor. 

– Tillskottet kommer behövas till utveckling på olika områden. Dels i regionen men också till att skapa förbindelser ut i Europa, säger Angelica Katsanidou till SVT Nyheter.

Men även om mycket tyder på att regionen kommer att gå in som delägare är det inte beslutat. Det formella beslutet tas i regionfullmäktige den 6 februari 2020.