Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne uppmanar fler att testa sig för covid-19 – nya direktiven

Den 17 mars kommer EU lägga fram ett förslag om ett digitalt vaccinpass, vilket bland annat ska möjliggöra för de som vaccinerats att åka på utlandssemester i sommar.
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagning i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att minska spridningen av mutationer uppmanar Region Skåne nu fler att testa sig. 

Enligt nya riktlinjer ska alla som haft nära kontakt med en smittad person testa sig. 

– Har du varit närmare än två meter under sammanlagt 15 minuter med någon som testats positivt för covid-19 ska du testa dig så snart som möjligt även om du inte har några symtom och en gång till fem dagar efter att du senast hade kontakt med den personen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Från och med i dag uppmanar Region Skåne alla som haft nära kontakt med en smittad person att testa sig – oavsett om man har symtom eller inte. 

Sedan tidigare har detta endast gällt den närmaste kretsen.

Anledningen till att man nu uppmanar fler att testa sig är för att begränsa smittspridningen av mutationer. 

– Det är viktigt att hitta så många fall som möjligt. Att nu fler personer som varit i nära kontakt till någon med covid-19 rekommenderas att testa sig även om man inte har symtom är ett sätt att hitta fler smittade och tidigare bryta smittkedjor. Detta införs för att begränsa spridningen av de mer smittsamma varianter som finns i landet, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Enligt de nya riktlinjerna ska man testa sig om man har varit nära en smittad person under 15 minuter och man ska testa sig två gånger, först så snart som möjligt och sedan fem dagar efter att man senast haft kontakt med personen. 

De nya riktlinjerna gäller dock inte barn och grundskoleelever. 

Ökning på intensiven 

Spridningen i Skåne beskrivs fortfarande som hög. Antal nya fall per dag, sett till ett rullande 7-dagarsmedel, är 421. 

Samtidigt fortsätter det totala antalet som vårdas med covid-19 på sjukhus att minska. Just nu vårdas 421 på vårdavdelning och 32 på intensiven. Antalet på intensiven är dock en ökning med tre personer från dygnet innan och det är den högsta siffran sedan förra torsdagen.

Hög vaccinationsvilja 

Skåne har inlett vaccinationen av Skånes äldsta, gruppen över 85 år. I början av veckan skickades brev med erbjudande om vaccination ut till alla i denna grupp. Och vaccinationsviljan har varit mycket hög, så hög att brevutskicket till nästa grupp skjuts upp. 

– Förskjutningen av brevutskicket innebär ingen förändring av vaccinationsplanen däremot innebär godkännandet av Astra Zenecas vaccin att vi kommer att öka vaccinationstakten ytterligare om några veckor, vilket är glädjande, säger Maria Landgren, regionens vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande. 

I veckan kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att Astra Zenecas vaccin kan ges även till personer som är 65 år och äldre. 


Antalet smittade ökar – i samtliga åldersgrupper.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!