Coronasmittan håller ett hårt grepp om Skåne. Nu förbereds massvaccinering med start efter årsskiftet.
– Jag vill inget hellre än att det ska komma bort och jag tror att vägen dit är att vi behöver vaccinera oss. För din, min, Sveriges och för sjukvårdens skull, konstaterar regiondirektören Alf Jönsson på onsdagens pressträff.
Eftersom inget vaccin är godkänt ännu vet Region Skåne inte när det kommer, i vilken volym eller vilket fabrikat. Det försvårar själva planeringen då logistiken mellan de tänkbara fabrikaten skiljer sig åt.
– Det är en logistisk utmaning att hantera. Det finns avtal med sex olika fabrikat. Någon ska förvaras i kyl, andra i -20 frysar och någon i -70 frysar , utvecklar han.
– Vi har gjort det förr och vi är beredda men vi vet att det är komplext. Nu är det dessutom två doser.
Alla kommer dock inte få tillgång till vaccinet omgående, vissa grupper kommer att behöva prioriteras.
– Vi kan inte räkna med att allt kommer på en gång, det blir pö om pö. Riskgrupper och vårdpersonal kommer att prioriteras. Det är i första hand 363 000 skåningar som ska vaccineras, sedan alla övriga mellan 19 och 69 år.
Alf Jönsson konstaterar också att han känner sig trygg inför arbetet som nu pågår hos flera läkemedelsbolag för att utveckla säkra vaccin.
– Jag är väldigt trygg med godkännande av ett vaccin, att det kommer bli något bra.
– Vi måste bli av med det här, vi har haft ett antal svåra sjukdomar där vaccinationer gjort stor skillnad.
Förslag om gratis vaccin
I nuläget är planen att alla riskgrupper ska vaccineras på vårdcentraler och övriga senare med hjälp av extern hjälp, bland annat i stora vaccinationscentraler på stan.
Sannolikt kommer vaccinet bli gratis för alla skåningar.
Under ett möte i regionstyrelsens arbetsutskott på onsdagseftermiddagen var alla partiernas representanter överens om att skriva ett ärende om gratis vaccin till alla skåningar till nästa regionstyrelsemöte den 10 december.
– Det är bättre att vi kommer i gång och vaccinera fort när vi får vaccinet än att dividera om ersättning, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).
Vem står för kostnaderna i slutändan?
– Sannolikt kommer staten att täcka mycket men det måste klarläggas om vi får full ersättning för all logistik för massvaccinering. Vi måste exempelvis ta in personal, ordna lokaler och skicka ut information till allmänheten. Hålla vaccinet i rätt temperaturfrysar.
– Kort sagt kan det bli mycket dyrt och hur mycket vi får ersättning för är inte klart. Men vi tycker att det är viktigare att komma i gång och tala om att det blir gratis så får vi reda ut kostnaderna allt eftersom.