Gå till innehåll

Piken till ungdomarna: ”Ska bara-generation”

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson uppmanar personer under 40 att vaccinera sig.
Eva Melander är smittskyddsläkare i region Skåne.
Foto: Christian Ornberg
Maria Landgren är läkemedelschef och vaccinationssamordnare i region Skåne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Region Skåne vill återigen uppmana alla ungdomar att ta chansen till att vaccinera sig.

Samtidigt har antalet nya fall i regionen minskat i alla åldersgrupper. 

– Med sån här information ska vi nu hjälpa ”ska bara-generationen” att komma till skott, säger Alf Jönsson, regiondirektör, under onsdagens presskonferens. 

Direktrapport: Coronaviruset

Antalet fall av covid-19 i region Skåne har minskat i de flesta åldersgrupper. 

Förra veckan minskade antalet nya fall med 27 procent. Antalet provtagna via egenprovtagningen har också minskat kraftigt i alla åldersgrupper. 

– Antalet fall har minskat rejält och tydligt. Den trenden fortsätter långsamt tugga sig neråt. Tittar vi på 14-dagarsincidensen har den också gått neråt i Skåne och i dag ligger vi på 109 fall per 100 000 på två veckor, säger Eva Melander, smittskyddsläkare, under en presskonferens. 

Alf Jönsson är regiondirektör i Skåne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fullvaccinerade skåningar

Under onsdagen höll region Skåne presskonferens. Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare, förklarade då att antalet vaccinerade i olika åldergrupper skiljer sig åt. 

– De under 40 år behöver gå och vaccinera sig. Det är för låg teckningsgrad i de grupperna, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare, under presskonferensen. 

Hon berättade också att vaccinationen av åldersgruppen tolv till 15 år börjar vecka 41 – vilket krävt en hel del planering. Sammanlagt 600 skolor och 67 000 barn ska vaccineras.

– Avslutningsvis vill jag prata om 12 till 15-åringarna. Vi kommer börja vaccinera på skolorna. Vi jobbar för en hög och jämlik vaccinationstäckning. Vi inkluderar friskolor och särskolor och de är omkring 600 stycken totalt, säger Maria Landgren under presskonferensen.

”Ska bara-generation”

Alf Jönsson vill också rikta en skarp uppmaning till alla ungdomar som inte vaccinerat sig. 

– Med sån här information ska vi nu hjälpa ”ska-bara-generationen” att komma till skott, säger han under onsdagens presskonferens och fortsätter: 

– Jag vill vädja till föräldrar att se till att detta går bra. I nästa vecka släpps nästan alla restriktioner som vi levt med så länge. Alla vi som är vaccinerade kan i princip leva som vanligt. Detta innebär givetvis också att vi gör en återgång av säkra besök inom vården.

SE FLER NYHETER: Föräldrarnas mardröm – läkarna missade Jebrils sjukdom 

Var nära att dö när vården fortsatte att skicka hem familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!