Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya munskyddsråd – svaret: ”Svagt stöd”

Johan Carlson om att människor struntar i munskydd
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.
Foto: Region Halland
Skärpta råd för munskydd i Halland gäller i tre veckor framåt. Arkivbild.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Halland blir nästa region att skärpa rekommendationerna för munskydd.

Skåne har däremot inga planer på det i dagsläget. 

”Det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt”, skriver smittskyddsläkaren Eva Melander i ett mejl till Kvällsposten. 

Den senaste tiden har spridningen av covid-19 ökat kraftigt i Halland. En betydande del av det beror på att den brittiska mutationen av viruset har slagit rot i regionen.

– Den enkla förklaringen till den oroande ökningen är att tillräckligt många inte följer de rekommendationer som redan gäller. Vi vet att smitta sprids när personer träffas och då träffas med för dåligt avstånd till varandra, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo i ett pressmeddelande. 

Region Halland inför nu skärpta rekommendationer för att bromsa smittspridningen. De nya råden för munskydd gäller för personer födda 2004 och tidigare – och gäller från i dag och tre veckor framåt.

Engångsmunskydd bör enligt Region Halland användas i situationer där nära kontakt med andra inte kan undvikas. Det gäller bland annat på arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt och i kollektivtrafiken vid alla tidpunkter för dygnet.

Smittskyddet poängterar samtidigt att munskydden inte ska ersätta att hålla avstånd, som nämns som det mest effektiva sättet att undvika smittspridning.

– Ett munskydd kan stärka skyddet för de som finns i närheten av den som bär det, men innebär alltså bara ett komplement i de situationer där alla möjligheter att undvika nära kontakt uttömts, säger Maria Ryberg Mo.

”Stödet svagt” 

Synen på munskydd skiljer sig dock fortfarande åt i landet. 

Region Stockholm uppmanade häromdagen till att använda munskydd i kollektivtrafiken och i vissa inomhusmiljöer, livsmedelsbutiker, affärer och arbetsplatser. 

Även Västra Götaland, Sörmland, Västerbotten och Gävleborg har utökat sina rekommendationer för användning av munskydd. 

Skåne har däremot i dagsläget inga planer på det. 

”Det finns situationer där munskydd – korrekt använda – kan vara av värde. Det rekommenderas i vårdlokaler samt i kollektivtrafiken vid rusningstid och vi har i dagsläget inga planer på att utvidga rekommendationen. I övrigt är det upp till var och en att använda munskydd i de situationer man önskar eller bedömer lämpligt.”, skriver Eva Melander i ett mejl till Kvällsposten. 

Skånes smittskyddsläkare menar också att stödet är svagt för effekten av att bära munskydd. 

”Det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt, till skillnad från andra åtgärder som att hålla avstånd och att alltid stanna hemma vid minsta symtom.”

De andra sydsvenska regionerna – Blekinge, Kronoberg och Kalmar – har ännu inte heller utökat rekommendationerna om munskydd. 

TV: Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!