Gustav Fridolin sommartalade i Vittsjö under lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT/TT NYHETSBYRÅNGustav Fridolin sommartalade i Vittsjö under lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin sommartalade i Vittsjö under lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Gustav Fridolin och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin var båda på plats i Vittsjö under lördagen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNUtbildningsminister Gustav Fridolin och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin var båda på plats i Vittsjö under lördagen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Gustav Fridolin och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin var båda på plats i Vittsjö under lördagen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöminister Karolina Skog kommer att närvara. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNMiljöminister Karolina Skog kommer att närvara. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöminister Karolina Skog kommer att närvara. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Strax efter klockan 14 på lördagen började Gustav Fridolin tala. Foto: Lars-Olof StrömbergStrax efter klockan 14 på lördagen började Gustav Fridolin tala. Foto: Lars-Olof Strömberg
Strax efter klockan 14 på lördagen började Gustav Fridolin tala. Foto: Lars-Olof Strömberg

Fridolins känga – till Donald Trump

Publicerad

Under lördagen höll Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin sitt traditionsenliga sommartal i Vittsjö.

Den senaste tiden har partiet åter fokuserat mer på miljön.

– Sverige ska bli världens ledande miljönation, säger han.

Gustav Fridolins tal i Vittsjö kretsade i år kring stormaktsambition. Men, kanske inte i traditionell mening.

Istället vill Fridolin att Sverige ska bli en stormakt inom miljöpolitiken, och det är mycket kring miljön som mötet kommer att kretsa. Regeringen har bland annat beslutat om att indexhöja bensin- och dieselskatten årligen, samt införa flygskatt.

 

LÄS MER: Vattenbristen i Sydsverige – värsta på 100 år   

 

Budgetförslag om vattenbristen

På lördagen var omkring 200 personer på plats för att lyssna på talet, och Gustav Fridolin inledde med att be dem komma närmare talarstolen

Tidigare under dagen hade det regnat kraftigt i skånska Vittsjö, men när MP-språkröret talar är det uppehållsväder – och till och med sol.

– Jag tänkte prata om det som människan behöver för att överleva. Vatten – och så böcker, inleder han sitt tal.

Han återkommer till vattnet senare i talet.

– När jorden torkar måste vi fylla på vårt grundvatten, säger han och hänvisar till satsningen som presenterats tidigare under dagen om ett åtgärdspaket mot vattenbristen.

Foto: JOHAN NILSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN

Fridolin: Donald Trump är oansvarig

Sedan talar han om plast, internationell miljöpolitik och vatten.

– I torsdags antog riksdagen världens mest ambitiösa miljölag, säger han och syftar på målet att bli fossilfri.

Donald Trumps agerande den senaste tiden kallar han "obegripligt, oseriöst och oansvarigt". Sverige måste leda arbetet för starkare miljöengagemang, menar Fridolin.

– Vi spelar roll, säger han och fortsätter:

– Sverige ska bli världens ledande miljönation. Med Trump i Vita huset krävs det att andra länder visar ledarskap - Sverige är ett sådant land.

Men Fridolin beklagar samtidigt att miljöpolitiken stundtals hamnat i stryklass i Sverige.

– Mycket av det vi drivit igenom vill man nu ändra på. Den här veckan sa till exempel Centern att man ville stoppa att flyget ska bära sina klimatkostnader. Jag fattar inte att man kan tänka så.

Målet: 100 procent förnyelsebar energi

Målet på hemmaplan är att satsa på kollektivtrafiken, och att ha hundra procent förnyelsebar energi.

På plats i Vittsjö fainns förutom utbildningsministern även klimatminister Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog. Dessutom finansmarknadsminister Per Bolund. Fokus ligger åter på miljön i MP:s retorik.

LÄS MER: Så hotar vattenbristen dig – och det kan du göra 

– Den måste åter upp på agendan. Miljön är vår viktigaste fråga, säger Gustav Fridolin i sitt sommartal.

Han kommer också in på skolan.

Foto: JOHAN NILSSON/TT/TT NYHETSBYRÅN

"De ska få en riktig chans"

Han är stolt över Vittsjö som gjort så mycket för flyktingar och vill se att Sverige gör mer för dem som kommit hit. 

– De ska få en riktig chans, säger han.

Efter den senaste tidens terrorhändelser uppmärksammar även MP kravet på fler poliser.

– Ja, vi behöver fler poliser, ja, vi behöver högre straff för grova brott och vi behöver göra det som behövs för att stävja extremismen, säger han.

 

LÄS MER: Därför är det vattenbrist i Sverige just nu 

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag