MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på plats i skånska Vittsjö tillsammans md miljöminister Karolina Skog. Foto: Lars-Olof Strömberg
MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på plats i skånska Vittsjö tillsammans md miljöminister Karolina Skog. Foto: Lars-Olof Strömberg

Regeringens förslag för att rädda vattnet

Publicerad

Regeringen satsar 200 miljoner kronor på att rädda grundvattnet.

Det förklarade MP:s språkrör Gutav Fridolin och Isabella Lövin på en pressträff i skånska Vittsjö på lördagen.

– När jorden torkar måste vi värna vårt vatten, säger Gustav Fridolin

Regeringen satsar 200 miljoner kronor på att förebygga torka och på fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser.

Det förklarade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin vid en pressträff i skånska Vittsjö på lördagen.

Det kommande förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Lokala projekt

Huvuddelen av medlen investeras i att stärka landskapets egen förmåga att buffra och balansera vattenflöden, öka tillskottet till grundvattnet och öka vattenrening.

Mera vatten ska kunna magasineras och hållas kvar i markerna, genom att i större utsträckning restaurera och anlägga våtmarker.

Våtmarkerna blir också ett sätt att skapa skydd för framtida översvämningar.

 

LÄS MER: Så påverkar vattenbristen dig – och det här kan du göra

 

Naturvårdsverket kommer inom kort att få i uppdrag att ta fram en våtmarksstrategi där frågan om risken för torka får särskild betydelse.

– När jorden torkar måste vi värna vårt vatten, säger Gustav Fridolin.

Enligt honom kommer både privatpersoner som lantbrukare och markägare, såväl som kommuner och landsting att kunna få del av de anslagna medlen.

– Att återställa en våtmark behöver inta kosta så mycket, från några miljoner och uppåt, säger Gustav Fridolin.

Andra initiativ ska uppmuntras också, när det gäller nybyggnation till exempel.

– Vi måste lära oss att hushålla bättre med vattnet. Ett exempel är Centralsjukhuset i Kristianstad, när de byggde om där kunde man reducera vattenförbrukningen med 90 procent utan att det innebar någon standardsänkning. 

Kommuner slår larm

170 miljoner av pengarna kommer att gå till lokala projekt.

– Bara 14 av 290 svenska kommuner rapporterar normala grundvattenivåer, säger Gustav Fridolin.

Regeringen vill restaurera svenska våtmarker, säger man också på pressträffen i Vittsjö. 80 procent är påverkade av mänskliga ingrepp.

På plats finns förutom utbildningsministern även klimatminister Isabella Lövin och miljöminister Karolina Skog.

 Med anledning av årets låga grundvattennivåer, samt en illavarslande hotbild om vattenkris, kommer regeringen presentera en ny budgetsatsning för att förebygga detta.

Vad händer om vi inte agerar?

– Då blir torkan allt allvarligare. Följden kan bli problem med både dricksvattenförsörjningen och livsmedelsproduktionen.

Partiets siffror

I maj varnade nio statliga myndigheter för situationen i Sverige och att vi går mot den värsta torkan på hundra år.

– Både allmänhet och näringsidkare upplever oro inför sommaren men också för hur situationen kommer att utvecklas på längre sikt, säger Gustav Fridolin.

Utspelet om våtmarkssatsningen sker inom regeringen - men Fridolin undanhåller inte att den bär Miljöpartiets signum.

På lördagen presenterades ännu en opinionsundersökning som visade på partiets utsatta läge i opinionen - enligt undersökningen som presenterades i Aftonbladet är endast 3,1 procent beredda att lägga sin röst på partiet.

Gustaf Fridolin säger att man ser allvarligt på läget - men att partiet ska upp.

– Miljöfrågorna har tyvärr inte fått den tyngd de förtjänar, säger han.

Senare på lördagen kommer Gustav Fridolin att hålla sitt traditionsenliga sommartal i Vittsjö, språkrörets egen hembygd.

 

LÄS MER: Vattenbristen – det här behöver du veta 

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag