33 skotlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017. "Det är alldeles för höga siffror", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG33 skotlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017. "Det är alldeles för höga siffror", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
33 skotlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017. "Det är alldeles för höga siffror", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att regeringen borde placera Tullverket i Malmö. Det är i den här regionen som de stora beslagen görs, anser hon, både av vapen och narkotika. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGKatrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att regeringen borde placera Tullverket i Malmö. Det är i den här regionen som de stora beslagen görs, anser hon, både av vapen och narkotika. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att regeringen borde placera Tullverket i Malmö. Det är i den här regionen som de stora beslagen görs, anser hon, både av vapen och narkotika. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Regeringen borde satsa mer på tullen"

Publicerad

Den nya polishögskolan placeras i Malmö.

Nu vill kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ha hit Tullverket också.

– En viktig fråga är tillgången på vapen, och det är i vår region som de stora tillslagen görs, säger hon.

33 skottlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017.

– Det är alldeles för höga siffror. I slutet av 2016 och början av 2017 var det en väldig aktivitet. Sedan, även om man inte har klarat upp alla brotten, har polisen legat klots på och plockat in dem för annat. Vilket har gett ett lugnare klimat, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Stefan Sintéus, polismästare, förutspår ett 2018 med fortsatta fejder mellan kriminella. Vad kan Malmö stad göra för att stötta polisen?

– När det handlar om att klara upp mord, då är det en rent polisiär fråga. Men vi har utvecklat vårt samarbete och vi har skärpt myndighetstillsynen, så att man kan komma åt svarta marknader som försörjer kriminella, säger Katrin Stjernfeldt.

– Vi har också ett avhopparprogram för dem som varit grovt kriminella och vill hoppa av, men där man är i händerna på andra kriminella.

 

Man önskar ju poliser som är förankrade i regionen, och som vill vara kvar här. Det handlar om kontinuitet

 

Från 2018 gäller en skärpt vapenlag. Något som Katrin Stjernfeldt Jammeh välkomnar.

– Jag har också drivit på den resursförstärkning som Malmöpolisen fick i början av året. Då blev det lättare att tillsätta utredare. Där måste vi fortsätta att vara drivande.

Hur viktigt är det att den nya polishögskolan placeras i Malmö?

– Det påverkar framför allt på lång sikt. När regeringen lovar fler poliser, så kräver det att fler söker. Malmö högskola har hittills varit bra på att locka in ungdomar som inte traditionellt söker till högskolan.

Men på vilket sätt kan det gynna Malmö?

– Man önskar ju poliser som är förankrade i regionen, och som vill vara kvar här. Det handlar om kontinuitet.

Nu vill Katrin Stjernfeldt Jammeh att Tullverket flyttas till Malmö – och får förstärkta resurser.

– Jag tycker att regeringen borde satsa mer resurser på tullen. För en viktig fråga är tillgången till vapen, och det är i vår region som de stora tillslagen görs. Det skulle underlätta polisens jobb om den tillgången minskade.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag