Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Regeringen borde satsa mer på tullen"

33 skotlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017. "Det är alldeles för höga siffror", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) menar att regeringen borde placera Tullverket i Malmö. Det är i den här regionen som de stora beslagen görs, anser hon, både av vapen och narkotika. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Den nya polishögskolan placeras i Malmö.

Nu vill kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ha hit Tullverket också.

– En viktig fråga är tillgången på vapen, och det är i vår region som de stora tillslagen görs, säger hon.

33 skottlossningar varav sju med dödlig utgång – det är de tragiska siffrorna för året 2017.

– Det är alldeles för höga siffror. I slutet av 2016 och början av 2017 var det en väldig aktivitet. Sedan, även om man inte har klarat upp alla brotten, har polisen legat klots på och plockat in dem för annat. Vilket har gett ett lugnare klimat, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Stefan Sintéus, polismästare, förutspår ett 2018 med fortsatta fejder mellan kriminella. Vad kan Malmö stad göra för att stötta polisen?

– När det handlar om att klara upp mord, då är det en rent polisiär fråga. Men vi har utvecklat vårt samarbete och vi har skärpt myndighetstillsynen, så att man kan komma åt svarta marknader som försörjer kriminella, säger Katrin Stjernfeldt.

– Vi har också ett avhopparprogram för dem som varit grovt kriminella och vill hoppa av, men där man är i händerna på andra kriminella.

 

Man önskar ju poliser som är förankrade i regionen, och som vill vara kvar här. Det handlar om kontinuitet

 

Från 2018 gäller en skärpt vapenlag. Något som Katrin Stjernfeldt Jammeh välkomnar.

– Jag har också drivit på den resursförstärkning som Malmöpolisen fick i början av året. Då blev det lättare att tillsätta utredare. Där måste vi fortsätta att vara drivande.

Hur viktigt är det att den nya polishögskolan placeras i Malmö?

– Det påverkar framför allt på lång sikt. När regeringen lovar fler poliser, så kräver det att fler söker. Malmö högskola har hittills varit bra på att locka in ungdomar som inte traditionellt söker till högskolan.

Men på vilket sätt kan det gynna Malmö?

– Man önskar ju poliser som är förankrade i regionen, och som vill vara kvar här. Det handlar om kontinuitet.

Nu vill Katrin Stjernfeldt Jammeh att Tullverket flyttas till Malmö – och får förstärkta resurser.

– Jag tycker att regeringen borde satsa mer resurser på tullen. För en viktig fråga är tillgången till vapen, och det är i vår region som de stora tillslagen görs. Det skulle underlätta polisens jobb om den tillgången minskade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!