Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reepalu slår tillbaka

Frikänd. "Det här var väntat", säger Ilmar Reepalu och går på krigsstigen mot åklagarna. "Den här rättsprocessen har kostat samhället fem, kanske tio miljoner. Och åklagarna har inte ens bekymrat sig om att ta reda på hur en upphandling går till."
Foto: Christer Wahlgren

MALMÖ. Ilmar Reepalu rasar mot åklagarna efter den friande domen i mutåtalet. Han anser att affären aldrig borde hamnat i rätten. 

- Det är allvarligt när åklagare har så bristande omdöme, säger han.

Nästan fyra år efter bjudresan till Sydafrika är it-miljardären Dan Olofssons 60-årspresent till kommunalrådet Ilmar Reepalu färdigbehandlad i rätten.

 Gratisresan i businessklass och vistelsen på Olofssons safaripark i Sydafrika är inte en muta. Det sa tingsrätten. Och det säger nu hovrätten.

 Utredningen startade våren 2004. Länskriminalen och mutåklagaren Per Nichols arbetade i två år innan åtalet kom. Åklagare och polis reste till Sydafrika för att höra folk på plats.


Miljonaffärer

 Centralt i utredningen var att ett av Dan Olofssons dåvarande bolag hade gjort affärer i 100-miljonersklassen med Malmö kommun. Reepalu hävdar att han inte hade en aning om de affärerna.

 Reepalu och Olofsson är vänner privat sedan många år tillbaka. Olofsson berättar att han ofta bjuder sina vänner på dyra resor till sina hus runtom i världen.

 Både tingsrätten och hovrätten har nu underkänt åklagarnas resonemang.

 Kvällsposten var den tidning som först uppmärksammade gratisresan till Sydafrika. I går var vi först med att berätta för Reepalu att han friats av hovrätten.

 – Det här var väntat, säger han.


”Bara att beklaga”

 Han vidhåller att utredningen borde lagts ned på ett tidigt stadium.

 – Den här rättsprocessen har kostat samhället fem, kanske tio miljoner. Och åklagarna har inte ens bekymrat sig om att ta reda på hur en upphandling går till, säger Reepalu till Kvällsposten.

 – I stället har de åkt ned till Sydafrika och bott på hotell Hilton i flera veckor. Samtidigt som de klagar på dåliga resurser.

 – Det är allvarligt att åklagare brister så i omdöme. Det är bara att beklaga, säger Ilmar Reepalu.

FAKTA

Detta har häntMaj 2004

Under Kristi-himmelsfärds-helgen tar IT-miljardären Dan Olofsson emot Malmö kommunstyrelses ordförande, finanskommunalrådet Ilmar Reepalu och Skånes landshövding Bengt Holgersson på sin nya safaripark i Sydafrika. Totalt bjuder Olofsson ett hundratal personer på resa och uppehälle.

3 juni 2004
Kvällsposten avslöjar att Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson är med på bjudresan till Sydafrika.

4 juni 2004
Överåklagare Sven-Erik Alhem skickar upp Kvällspostens artikel till mutåklagarna på Riksenheten mot korruption i Stockholm. Reepalu kommenterar safariaffären: ”Rent trams!”

8 juni 2004
Länskriminalen startar en utredning om mutbrott. Förundersökningen leds av kammaråklagare Per Nichols i Stockholm.

9 juni 2004
Ilmar Reepalu berättar för första gången i en intervju i KvP om Safari-affären: ”Får man en present ber man inte att få betala själv. Jag ångrar ingenting.”

10 juni 2004
Mutåklagare Per Nichols är i Malmö för att ge direktiv åt utredarna på länskriminalen.

21 juni 2004
Dan Olofsson i polisförhör misstänkt för bestickning.

November 2004

Utredare och Per Nichols reser till Sydafrika och förhör personal från Dan Olofssons safarianläggning och andra som var med på invigningsfesten.

25 november 2004

Reepalu i polisförhör i Malmö. Han misstänks för mutbrott

Juli 2005
Utredarna återvänder till Sydafrika och förhör personal på Dan Olofssons safarianläggning

Våren 2006
Det har gått två år sedan KvP berättade om gratisresan till Sydafrika. Mututredningen närmar sig slutet. Alla förhör är genomförda och godkända. Reepalu säger till Kvällsposten: ”Ett åtal finns inte i min föreställningsvärld.”

7 april 2006
Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson åtalas för mutbrott och Dan Olofsson åtalas för bestickning

13 augusti 2006

Muträttegången inleds i Malmö tingsrätt. Reepalu är mitt uppe i valrörelsen. ”Jag kan inte tänka mig annat än att vi frias”, säger Reepalu i en intervju till KvP.

29 augusti 2006
De tre vännerna Reepalu, Holgersson och Olofsson frias helt av tingsrätten. En av de första att gratulera Ilmar Reepalu var Köpenhamns överborgmästare Ritt Bjerregaard.

15 september 2006
Överåklagare Christer van der Kwast vid riksenheten mot korruption överklagar den friande domen mot Reepalu och Olofsson.

3 december 2007
Ilmar Reepalu och Dan Olofsson i hovrätten. Reepalu är rasande på åklagarna som hävdar att Ilmar måste ha känt till kommunens miljonaffärer med Dan Olofssons bolag: ”Man påstår att jag ljuger. Oförskämt”, säger Reepalu.

18 december 2007
Vännerna friade igen när hovrätten fastställer tingsrättens dom. ”Det här var väntat, kommenterar Reepalu. Det borde aldrig väckts åtal.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!