Justitieminister Beatrice Ask och Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu debatterade våldet i Malmö i SVT:s Gomorron Sverige. Foto: SVT
Justitieminister Beatrice Ask och Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu debatterade våldet i Malmö i SVT:s Gomorron Sverige. Foto: SVT

Reepalu och Ask i tv-bråk om våldet

Publicerad
Uppdaterad
Malmö skakas av en rad dödsskjutningar.
När Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) och justitieminister Beatrice Ask (M) möttes i SVT:s Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen blev debatten stundtals hätsk.
- Vi har en vapenlagstiftning från 60-talet, säger Reepalu.
Åtta dödsskjutningar sedan i maj förra året. Malmö skakas av en våldsam brottsvåg.
På torsdagsmorgonen möttes Ilmar Reepalu och Beatrice Ask i en debatt SVT:s Gomorron Sverige som stundtals blev hätsk.
- Vi har haft en situation under flera år som blir värre och värre. Nu har vi haft en rad avrättningar i Malmö samtidigt som vi har den största polisinsatsen någonsin och det skapar rädsla hos befolkningen, säger Reepalu i SVT:s Gomorron Sverige.

Kräver hårdare lagar

Reepalu har sedan tidigare krävt hårdare vapenlagar.
- Vi har en vapenlagstiftning från 60-talet. Det handlar om hur vapen strömmar in i vårt samhälle. Vi vet hur de kommer in. De kommer in över Öresundsbron och med färjan över Ryssland. Det här måste stoppas, inte genom att vi måste göra fler undersökningar och utredningar, utan att se till att tullen får resurser, säger Reepalu.

"Du har varit ansvarig"

Beatrice Ask säger att riksdagen kommer att fatta beslut om en skärpning av vapenlagstiftningen den 1 juli.
- Fler vapenbrott kommer att betraktas som grova och då blir fängelse minimistraffet, säger Beatrice Ask och riktar kritik mot Reepalu.
- Malmö sticker ut och du har varit ansvarig för arbetet i Malmö i många år och det måste vara fler en än faktor som har gått fel, säger hon.
Ilmar Reepalu är i vissa delar själkritisk.
- Jag är självkritisk på att vi inte har agerat ännu hårdare både mot den förra regeringen och den nuvarande när det gäller att flyktingar ansamlas på ett område i extra trångbodda situationer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag