Reepalu gör en pudel

Ilmar Reepalu, S, har kritiserats hårt för sina uttalanden om Malmös judar. Nu gör han en pudel. "Jag har inte sett hela bilden", säger han.
Foto: Christer Wahlgren

Malmö. Han har kallats antisemit. Fått kritik av S-ledarna Stefan Löfven och Mona Sahlin samt utrikesminister Carl Bildt (M).

Nu ångrar sig Malmös starke man Ilmar Reepalu (S):

- Situationen för judarna i Malmö är långt, långt värre än jag hade förstått, säger han till Kvällsposten.

68-årige Ilmar Reepalu är den mäktigaste politikern i en stad där judar får höra rop som "Support Hitler!". En stad som unga judar överger när de ska bilda familj, eftersom de inte ser någon framtid här.

Kvällsposten träffar Malmös kommunstyrelseordförande efter en vecka då han kölhalats av nästan hela det svenska politiska etablissemanget. Gröna, blå och röda politiker har kritiserat hans okänslighet inför judarnas situation i Malmö.

Nu säger Reepalu att han brytt sig för lite om judarnas utsatthet.

- Jag var hos judiska församlingen igår kväll. När jag lyssnar på deras berättelser får jag en klump i magen. Detta är oerhört mycket värre än jag kunnat föreställa mig.

Du har ju träffat judiska församlingen förr. Varför inser du hur illa det är först nu?

- Jag hade inte hört det så detaljerat förut. Hur unga tjejer inte längre kan visa symboler för sin religion. Hur en 80-årig dam som själv varit med om Förintelsen får springa för att undkomma personer som jagar henne.

Malmös tidningar har i flera år varit fulla av detaljerade berättelser om judar som utsätts för spott och spe. Är det inte konstigt att du inte begripit allvaret?

- Jag har inte förstått hur utsatt man har känt sig från den judiska församlingen. De har säkert förklarat det tidigare, men jag har inte tagit till mig det tillräckligt.

Under Israels bombningar av Gaza 2009 hölls en fredsmanifestation med israeliska flaggor på Stortorget i Malmö. Flaskor, ägg och raketer haglade över deltagarna. Under rop som "jävla judar!" drevs de på flykten.

Ilmar Reepalu visade föga sympati med offren. I stället kritiserade han deras manifestation som kunde "sända fel signaler". I Skånska Dagbladet önskade han att judiska församlingen i Malmö skulle ta avstånd "från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza".

Sedan har de kontroversiella uttalandena fortsatt.

Reepalu säger att han ofta blir felciterad eller missförstådd, men många judar i stan har förlorat förtroendet för honom. 61-årige ögonläkaren Harry Turner, Malmöbo sedan födseln, säger till Sydsvenskan att han ser Reepalu som anti-semit:

- Jag menar att den bedömningen bättre görs av offer än av förövare, säger Harry Turner, som bestämt sig för att lämna Malmö av politiska skäl.

Ett plågat uttryck far över Reepalus ansikte när antisemit-anklagelsen nämns.

- Det känns förfärligt. Att bli beskylld för bland det värsta man kan bli beskylld för.

Har du ett ansvar för att människor uppfattar dig så?

- Självklart. Jag har inte markerat tillräckligt tydligt mot anti-semitism.

Du har skyllt den antisemitiska förföljelsen i Malmö på skinheads och nazister, vilket retat medlemmar i judiska församlingen. De menar att det oftast är invandrare från Mellan- östern som står för trakasserierna.

- Om vi kollektivt skuld-belägger palestinier eller muslimer så gör vi precis samma fel som rasisterna. Det här är enskilda individer som begår allvarliga brott.

Samtidigt är Reepalu självkritisk även här: han har tidigare inte riktigt sett att det finns antisemitism bland invandrare.

- Jag har tänkt att det är väl samma gäng som vi haft i 20-30 år: Bevara Sverige Svenskt och Förintelseförnekare. Jag har inte sett hela bilden. Det finns andra unga män som använder människor från judiska församlingen för att projicera sin ilska för vad som sker någon annanstans i världen.

Reepalu ska nu kräva av polisen att hatbrott ska prioriteras högre.

Fredrik Sieradzki från Malmös judiska församling är kärv i sin kommentar till Ilmar Reepalus ånger:

- Nu är det upp till bevis. Hittills har hans uttalanden bara förvärrat situationen.

Så sade han då:

För Skånska Dagbladet uppgav Ilmar Reepalu att Malmö "varken accepterar sionism eller antisemitism". Han sade också: "Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler."
I brittiska ­tidningen Sunday Telegraph sade Ilmar Reepalu att "det inte har förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill flytta till Israel är det ingen ange-lägenhet för Malmö."
I det danska ­tv-programmet Lorry hävdade Ilmar Reepalu att han motarbetas av "den ­israeliska lobbyn" som han menar misstolkar och ­tillskriver honom uppfattningar som han inte har.
När TT frågar Ilmar Reepalu: "Ska du göra något särskilt nu för att försöka normalisera förbindelserna med judarna i Malmö och Sverige?" svarade han: "Nej vad kan jag göra? De lyssnar ju inte."
I senaste numret av tidskriften Neo säger Ilmar Reepalu att Sverigedemokraterna "infiltrerat" Malmös judiska församling för att "på så vis driva sitt muslimhat" (en uppgift som har visat sig vara grundlös).

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!