Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reepalu bekymrad över Malmös stämpel

Foto: Tomas Leprince

MALMÖ. Efter åtta dödsskjutningar sedan mitten av maj söker Malmös frispråkiga kommunalråd Ilmar Reepalu (S) svar i 1990-talets lagstiftning. Samtidigt poängterar han att Stockholm är farligare än Malmö.

TT: Hur känns det när Malmö beskrivs som lilla Chicago?

– Jag är självklart väldigt bekymrad över det. Att få ett sådant epitet över sig är ju fruktansvärt egentligen. Samtidigt så är jag lite bekymrad över att man tappar det här med att alla större städer har bekymmer på det här sättet. Stockholm är en mycket farligare stad än Malmö. Stockholm har fler mord per tusen invånare än vad Malmö har.

Bra och dåligt

Hur mår Malmö?

– Malmö som stad mår bra i vissa delar och mår väldigt dåligt i andra delar. Vi mådde ju riktigt illa i alla delar för 15 år sedan, säger Ilmar Reepalu och nämner dåtidens arbetslöshet och kommunala budgetunderskott som båda var rekordhöga.

Därefter har Malmö växt och förbättrats, säger han. Den nya högskolan har lockat unga, nya företag har startats och Malmö har fått en stark miljöprofil.

– Om jag tar den negativa delen. Vi är en väldigt kompakt stad som har stadsdelar där vi har en väldigt stor del av befolkningen som är i utanförskap. Vi har en växande arbetslöshet.

Första misstaget

Ilmar Reepalu är starkt kritisk till lagen om eget boende för asylsökande, den så kallade ebo-lagen, som stiftades på 1990-talet. Han säger att den bär skulden till att så många flyktingar samlats i miljonprogramsområden i Malmö, Landskrona, Södertälje och Göteborg. Han beskriver situationen som eländig.

– Det här var det första stora felgreppet. Och fortfarande är det så att vi inte har lyckats ändra den lagstiftningen. Fortfarande är det så att vi har ingen som helst kontroll på när en stadsdel håller på att gå under, att det då flyttar in ännu fler människor i total utanförskap.

Har du ändrat uppfattning i integrationsfrågorna de senaste åren?

– Nej. Inte det minsta.

– Vi är beroende av en migration. Det måste alla inse, att Sverige behöver en nettomigration till landet, i ganska stor omfattning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!