Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Redan nästa vecka sätts tältläger upp

Exempel på ett boendetält som MSB använde vid ett basläger under en tidigare insats. Tälten på 25 kvadratmeter ska rymma fem personer.
Foto: Björn Johansson, Msb
Foto: Samuel Unéus

Redan nästa vecka kommer de första tälten för flyktingar att sättas upp av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) i skånska Revinge.

Migrationsverket bekräftar uppgifterna om att tältlägret ska byggas.

– Vårt uppdrag är att ordna boendeplatser och nu börjar det bli brist på våra boenden, säger Mathilda Niang vid Migrationsverkets presstjänst.

Stefan Löfven kommenterade planerna i natt.

-  Vi har ju tidigare gett länsstyrelsen i uppdrag att se över vad det finns för lokaler för att ge människor tak över huvudet. Men när det är slut så är detta alternativet som återstår, säger han.

I förra veckan fick MSB tillsammans med Migrationsverket och Fortifikationsverket uppdraget att titta på möjliga tältlösningar som möjligt boende till asylsökande.

Enligt SVT, som var först med att berätta om nyheten på torsdagskvällen, kan de första tälten sättas upp reda nästa vecka i Revinge öster om Lund.  Det rör sig om ett ankomstboende för flyktingar på 75 tält som totalt ska inhysa 375 flyktingar.

– Vi har ett antal tält i vårt lager i Kristinehamn. De står redo att sättas upp, säger Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef på MSB.

Uppgifterna om tälten bekräftas av Migrationsverket. De ska enligt Mathilda Niang vid Migrationsverkets presstjänst börja sättas upp i nästa vecka.

– Läget är väldigt ansträngt just nu med boendeplatser, det kommer väldigt många människor till Sverige för att söka asyl. Vårt uppdrag är att ordna boendeplatser till de här människorna och nu börjar det bli brist på våra boenden, säger Mathilda Niang.

Behovet är störst i södra Sverige och på grund av detta kommer MSB att koncentrera sin insats där. Redan nu har MSB verksamhet i Revinge.

– Vi har ett utbildningsställe i Revinge, med mark som MSB disponerar, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

25 kvadratmeter stora

Tälten som ska sättas upp är utrustade för att klara den stundande vintern och ska vara eluppvärmda.

– Tälten är 25 kvadratmeter stora och vinterbonade. Tanken är att de ska utrustas med fem sängar i varje och det finns en del som man kan skilja av så att man får en vardagsrumsdel också, säger Ann-Charlotte Zackrisson, och fortsätter:

– Det här är utrustning som vi normalt använder vid internationella insatser. Vi kan bygga med ett par dagars varsel.

I anslutning till tälten kommer toaletter och duschar att sättas upp och MSB kommer säkerställa att de boende kan få tillgång till mat. De tittar även på möjligheten med wifi i tälten. På sikt kan det även bli aktuellt att sätta tälten i ett större tält så att de boende kan gå torrskodda till toaletterna.

Det som är mest komplicerat är att hitta ett ställe som fungerar för långvarigt tältboende.

– Vi kan egentligen starta när som helst, men det är viktigt att förbereda sig, särskilt nu när det blir vinter med snö och regn, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

"Ses som en sista lösning"

Migrationsverkets bostadskoordinator, Tolle Furegård, säger till nyhetsbyrån Reuters att 35 000 sängplatser skulle kunna få plats i tälten.

– Om det kommer 150 000 flyktingar blir tält "vår räddning", säger Tolle Furegård, till Reuters.

Mathilda Niang vid Migrationsverkets presstjänst kan inte bekräfta de siffrorna och har inga uppgifter om hur många människor som på sikt kan komma att inhysas i tält. Hon understryker att tälten ses som en sista lösning och det är ännu inte känt när de kan komma att tas i bruk.

– Det är en sista lösning som man helst inte vill använda, säger Mathilda Niang.

I nuläget planerar inte Migrationsverket några fler tillfälliga tältläger.

Parallellt med att tälten byggs undersöker Länsstyrelserna och kommunerna möjligheten till att finna andra boendeformer för asylsökande.

I natt kommenterade Stefan Löfven planerna om tältläger för Expressens Niklas Svensson eftr toppmötet i bryssel.

Under toppmötet  det fjärde sedan årsskiftet om flyktingsituationen i Europa  kom beskedet om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, redan nästa vecka sätter upp det första tältlägret för flyktingar i Revingehed öster om Lund.

- Vi har ju tidigare gett länsstyrelsen i uppdrag att se över vad det finns för lokaler för att ge människor tak över huvudet. Men när det är slut så är detta alternativet som återstår, kommenterade Stefan Löfven.