15-åriga Rebecka Sinclair med brodern Liam. Foto: Ronny Johannesson
15-åriga Rebecka Sinclair med brodern Liam. Foto: Ronny Johannesson

Rebecca gick på toa - blev bortkopplad

Publicerad
Uppdaterad
15-åriga Rebecca Sinclair skulle ta tåget till pappa i Klippan. Men under ett toalettbesök kopplades hennes tågsätt bort och körde till Göteborg i stället.
Kvar i det andra tåget fanns 12-årige lillebror Liam.
Rebecca och Liam Sinclair bor med sin mamma i Östersund. De tar ofta tåget ner till Klippan för att hälsa på deras pappa.
Men när de åkte med onsdagens nattåg mellan Östersund och Hässleholm gick något fel.

Kupén var borta

Rebecca behövde vid 04-tiden gå på toaletten. Toaletterna i hennes tågsätt var upptagna. Hon gick därför till vagnen längst bak i tåget.
- När jag skulle gå tillbaka till min och min lillebrors kupé märkte jag att den var borta, berättar Rebecca.
Den del av tåget som hon befann sig i hade kopplats bort från det övriga. Rebecca var nu inte längre på väg mot Hässleholm - utan Göteborg.
- Jag sa till konduktören vad som hade hänt. Han skrattade mest och undrade hur jag hade lyckats med detta.

Stod stilla 24 minuter

Men enligt Katarina Nyman, presskommunikatör på SJ, trodde tågpersonalen att Rebecca reste tillsammans med en grupp ungdomar ombord på tåget. Därför uppfattade de henne inte som ensam.
- Dessutom stod tåget stilla i Stockholm i hela 24 minuter i Stockholm innan det delades.
- Oftast hinner man då göra ett toabesök och sedan gå tillbaka till sin kupé.
Enligt Katarina Nyman utropas det i sittvagnarna att tågsätten frånkopplas.

Olyckliga omständigheter

- Men inte i kupéerna eftersom folk normalt ligger och sover vid den tiden. Det verkar som att en rad olyckliga omständigheter gjorde att hon missade tågdelningen.
I Göteborg fick Rebecca köpa en ny biljett till Ängelholm.
Till slut kom både hon och lillebror Liam välbehållna fram till Klippan.
- Det som hände var obehagligt. Men det brukar bli fel när jag åker tåg, säger Rebecca.
Rebecka Sjöberg
Rebecka Sjöberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag