Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rebecca fick gift i sitt kaffe – på McDonalds

Rebecca Foto: Privat
Foto: AP
Christina Richter som är ansvarig för restaurangen beklagar det som har hänt. "Vi har haft kontakt med henne flera gånger, hon mår bra och det är det viktigaste", säger hon. Foto: Privat

Rebecca Sjölund tog en kaffe på McDonalds medan barnen åt hamburgare.

Redan vid första klunken kände hon hur vätskan frätte i halsen.

– Det liksom pyste och jag fick andnöd, jag hade svårt att andas, säger Rebecca Sjölund.

Det var på söndagen som Rebecca Sjölund, 36, besökte McDonalds i Ängelholm.

– Vi hade varit på min sons fotbollsmatch. Jag beställde en caffe latte, och mina barn och min man skulle äta, säger hon.

När hon fick sin dryck tog hon av locket och hällde i lite av sonens kalla mjölk, för att sedan sätta på locket igen.

– Jag tog en klunk och svalde – och jag kände direkt hur det frätte till. Det liksom pyste och jag fick andnöd, jag hade svårt att andas, säger Rebecca Sjölund som först berättade om det som hänt för Helsingborgs Dagblad.

Hon reagerade blixtsnabbt. Tog koppen, gick fram till personalen bakom disken och sa åt dem "jag har fått i mig något gift".

– Sedan gick jag tillbaka till min familj vid bordet. Jag sa åt min man att ta reda på vad de rengör kaffemaskinen med. Och så satte jag mig i bilen och körde till akuten. För jag bara kände: Jag måste ha hjälp med andningen, säger Rebecca Sjöund som tidigare har jobbat i restaurangbranschen och kunde tänka sig hur misstaget gjorts.

Thermoblue – starkt frätande

Hennes man lyckades få reda på att kaffemaskinen rengörs med det starkt frätande medlet Thermoblue. Han tog en bild på flaskan och skickade till Rebecca, som kunde visa det för vårdpersonalen på akuten.

– Sedan kopplade de upp mig på EKG och liknande. Jag fick ligga kvar på observation för de var rädda för inre blödningar, säger Rebecca Sjölund.

Efter fyra och en halv timme fick hon gå hem från akuten och på måndagen var hon hemma från jobbet.

Så här i efterhand är hon tacksam för att hennes kaffe var såpass utspädd med mjölk, och att hon tog en så liten klunk. Vem vet hur det hade slutat annars?

– Nej, de sa det på akuten. Thermoblue är inget bra medel av få i sig, säger Rebecca Sjöund.

Förklaringen hon fick när hon ringde upp McDonalds var att någon startat rengöring av kaffemaskinen, men missat att meddela kollegerna, varpå någon annan gjorde en kaffe som blandades upp med medlet.

Christina Richter som är ansvarig för restaurangen beklagar det som har hänt.

– Vi har haft kontakt med henne flera gånger, hon mår bra och det är det viktigaste. Förutom, givetvis, att säkra upp det som gick fel.

Hur kunde det frätande medlet hamna i kaffet?

– Det är väldigt, väldigt olyckligt. Det beror på något sätt på den mänskliga faktorn. Men för personalens skull vill jag inte säga mer än så innan vi utrett, så jag vet säkert, säger Christina Richter och fortsätter:

– Vi har starka rutiner för detta. Något liknande har aldrig hänt.

Rebecca Sjölund som fick det frätande kaffet kommer att begära kompensation för att hon inte kunnat jobba i dag.

– Jag tänker att jag inte ska behöva stå för det själv. Det är min rättighet, säger hon.

Rebecca: "Oron finns kvar"

I framtiden kommer Rebecca att undvika hamburgerrestauranger, "jag kommer inte att låta mina barn äta där heller", säger hon.

– Just när man inte kan andas, det triggar igång väldigt mycket dödsångest. Just nu har jag inte ont. Men oron, den finns kvar, säger hon.