S och MP går till hård attack mot M i Vellinge - efter en Kvällsposten-krönika om försöken att förbjuda tiggeri i kommunen.S och MP går till hård attack mot M i Vellinge - efter en Kvällsposten-krönika om försöken att förbjuda tiggeri i kommunen.
S och MP går till hård attack mot M i Vellinge - efter en Kvällsposten-krönika om försöken att förbjuda tiggeri i kommunen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFoto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
 Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Reaktioner efter KvP-krönika: "Moderaterna skadar Vellinge"

Publicerad

Moderaterna skadar Vellinges varumärke, skriver oppositionen som reaktion på en  Kvällsposten-krönika.

M anklagas för att inte lyssna på de ledamöter som 51,7 procent av väljarna röstat fram.

– Menar man att det är illa att ett parti har majoritet menar jag att det är att underkänna väljarnas val. Det om något är ett hot mot demokratin, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Skåne har ingen nytta av Vellinge".

Så lyder rubriken på en Kvällsposten-krönika som handlar om Vellinges försök att förbjuda tiggeri. Och kommunens påstående att tiggarna inte har någon nytta av pengarna de får.

Nu reagerar tre partier i kommunfullmäktige.

Oppositionen i gemensamt utspel

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan i Vellinge går ut med ett gemensamt utspel där Moderaterna anklagas för att skada demokratin och kommunens varumärke.

"Federico Morenos krönika i Kvällsposten skadar Vellinge kommuns varumärke på ett allvarligt sätt. Men det är inte budbärarens fel, det är handlingarna och orden från kommunens ledande politiker som skadar", inleder de tre oppositionspartierna texten som på måndagen publicerats på partiernas Facebook-sidor.

"Federico Morenos krönika i Kvällsposten skadar Vellinge kommuns varumärke på ett allvarligt sätt. Men det är inte budbärarens fel".

"M slösar med skattepengar"

Enligt partierna har M, som har 48,3 procent av väljarna bakom sig, inte lyssnat på de övriga ledamöterna.

"Att inte lyssna också på de övriga ledamöterna i Kommunfullmäktige är ett stort slöseri med skattebetalarnas pengar. Det blir ett demokratiskt underskott i den politiska styrningen av kommunen", lyder delar av texten som undertecknats av gruppledarna Björn Axtelius (S), Angela Everbäck (MP) och Rolf Erichs (Nya Listan).

Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande, svarar att hon inte vet vad de menar.

– Menar man att det är illa att ett parti har majoritet menar jag att det är att underkänna väljarnas val. Det om något är ett hot mot demokratin.

Tommy Larsson (M), kommunfullmäktiges ordförande, skriver: 

– Den politik, ledd av Moderaterna, som har förts i Vellinge kommun under flera decennier, har gjort kommunen till en av landets mest välskötta, och har också i val efter val fått fortsatt förtroende. Visst lyssnar Moderaterna på övriga partier, men har väljarnas mandat att föra sin politik. I en demokrati är det majoriteten som bestämmer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag