Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Razzia mot taxiföretag – färdtjänstbilar tas i beslag

Här ligger taxiföretagets nya kontor dit man flyttade efter att det förra kontoret blivit beskjutet. Foto: Privat
I dag på förmiddagen återtog Specialverkställigheten hos Kronofogden två bilar som ska köra sjuka på sjukhusområdet i Malmö. Foto: KvP/Expressen

Ett taxiföretag som kör sjukresor och färdtjänst åt Region Skåne är på väg att bli av med sammanlagt 43 bilar. 

Kronofogden började på onsdagsmorgonen stoppa taxiföretagets bilar. Vid 15-tiden var 31 fordon beslagtagna.

Beskedet har orsakat stora bekymmer för Skånetrafiken. Färdtjänst och sjukresor  över hela Skåne måste bokas om. 

Strax efter kl 10 på förmiddagen hade Kronofogden stoppat och återtagit 18 bilar.

– Taxiföretaget har inte skött sina betalningar och leasinggivaren har begärt att bilarna ska återtas, säger Katarina Erman, teamchef på Specialverkställigheten Malmö vid Kronofogden.

Taxiföretaget som det gäller, Ringduve Taxi, har leasat ett antal bilarna av Ford. Under hösten har bolaget haft stora ekonomiska problem och bland annat begärts i konkurs, en förhandling som senare blivit uppskjuten. Bolaget har också skatteskulder, enligt senaste sammanställningarna på cirka 4,5 miljoner kronor.

Katarina Erman, teamchef för Specialverkställigheten i Malmö och Göteborg, leder insatsen mot taxibolaget.

Under hösten utsattes företagets kontor i Malmö också för beskjutning. En taxichaufför blev vid ett tillfälle skottskadad i en arm. Även bilar som kör åt företaget har satts i brand.

Stopp för sjuktransporter

Polis bistår under onsdagen Kronofogden och finns bland annat på företagets kontor i Malmö och på sjukhus för att stoppa bolagets bilar.

– Vi finns på plats för att se till så insatsen kan ske under ordnade och lugna former. Det handlar endast om trygghetsskapande åtgärder, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Katarina Erman uppger att teamet från Specialverkställigheten har löpande kontakt med Skånetrafiken som anlitar taxiföretaget för sjuktransporter och färdtjänst åt Region Skåne. 

– I möjligaste mån ska inte tredje man drabbas, säger hon.

LÄS MER: Skjuten taxichaufför kan ha lockats till en mordfälla 

Taxiföretaget har haft uppdrag att köra skolskjutsar åt Malmö kommun. Efter skjutningarna mot företaget beslut Malmö kommun att med omedelbar verkan avsluta samarbetet med företaget den 21 december förra året.

– Vi har hävt avtalet med Ringduve Taxi. Sedan 7 januari kör Taxikurir Malmö stads skolskjutsar terminen ut och under tiden görs en ny upphandling, skriver Carina Tempel, servicedirektör i Malmö stad i ett mejl till Kvällsposten.

Hot skulle tvinga bort chaufförer

Skjutningarna och bränderna  mot taxibolaget är enligt handlingar i Ystads tingsrätt kopplade till en konflikt med ett annat taxiföretag i Malmö. Det framgår av en utredning som advokaten Anders Aspegren gjort och lämnat till Ystads tingsrätt.

Han fick under hösten 2018 i uppdrag att rekonstruera Ringduve Taxi som dragit på sig stora skulder. Han uppger i en skrivelse till tingsrätten att polisen misstänker att bränderna och skottlossningarna ingick i ett försök att få vissa taxichaufförer att sluta köra för Ringduve Taxi.

Chaufförerna som skulle tvingas bort hade börjat köra för Ringduve Taxi under sommaren 2018.

Anders Aspegren lämnade i december ett förslag till rekonstruktion men det godkändes inte av Skatteverket. 

"Få ska drabbas"

På Skånetrafiken håller man under onsdagen på att sätta sig in i den nya situationen.

– Vi håller som bäst på att skaffa oss en bild av den aktuella situationen. För tillfället vet vi inte omfattningen. Men vårt fokus ligger på att så få resenärer som möjligt ska bli drabbade till följd av händelsen, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken.

Vid 15-tiden på onsdagen uppgav Kronofogden att aktionen omfattade 43 bilar. 31 av dem hade tagits i beslag efter cirka sju timmars arbete och aktionen väntades fortsätta ytterligare flera timmar. 

De olika fordonen lokaliserades i samarbete med Skånetrafiken och omhändertogs i flera fall medan de fortfarande var i trafik ute i länet.