Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Razzia avslöjade gömma med guld och kontanter

Här på Hylliebadet i Malmö utmätte kronofogdar en Volvo V60 som värderas till cirka 133 000 kronor. Den ägs av en man med över 80 betalningsanmärkningar.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
30-åringen är skyldig över en halv miljon och åtalades nyligen för bedrägerier mot en äldre sängliggande man. Han togs med kontanter som utmättes.Foto: Polisen

En dömd bedragare som plundrade en ensamstående mans bankkonto. En hårt skuldsatt medelålders man som gömt undan guld och kontanter. En Volvo värd 133 000 kronor som togs i beslag.

Operation Rimfrost handlar också om att driva in pengar.

På fem dagar utmätte Kronofogden 356 000 kronor.

Den 31 januari hade polisen i Malmö en presskonferens och berättade om tre tillslag som gjorts under Operation Rimfrost. Tillslagen gjordes tillsammans med kronofogdar. Kvällsposten har granskat i detalj vad som utmättes, och av vem.

Det som mest sticker ut är en husrannsakan efter att polis och kronofogdar gemensamt slog till mot en loppis vid Möllevången i Malmö. Där fanns en man i 40-årsåldern vid ett stånd. 

Han blev misstänkt för häleri men också narkotikabrott. Det ledde till att polis och kronofogdar åkte till hans bostad i Malmö. Där genomfördes en husrannsakan. Men då hade kronofogdar redan utmätt en klocka som mannen bar. Den värderas till cirka 3 000 kronor och avräknades mot en skatteskuld som han har. Skulden är för närvarande på cirka 1,1 miljoner kronor. 

Skulderna uppkom efter att Skatteverket granskat kontantinsättningar på hans bankkonton. Mannen har hävdat att det var lån från bekanta men också att han hjälpt vänner betala räkningar. Skatteverket och Kammarrätten anser att det var svarta inkomster som ska beskattas.

Efter husrannsakan räknade kronofogdarna samman att man utmätt guld, klockor, smycken och kontanter till ett sammanlagt värde av cirka 140 000 kronor.

Utmätte BMW

Tre dagar senare utmätte kronofogdar 12 000 kronor av en man i 60-årsåldern. Han försökte hindra utmätningen och påstod att han fått kontanterna av en annan person för att betala dennes räkningar.

Men eftersom han hade pengarna på sig när han kontrollerades av poliserna ansåg kronofogdarna att det med största sannolikhet var hans egna pengar. Mannen har tidigare dömts för småbrott och hade innan utmätningen en skuld på 28 867 kronor.

Dagen efter stoppade en polispatrull en man på Eriksfältsgatan i Malmö. Han körde en äldre BMW. En kontroll i kronofogdens register avslöjade att bilisten hade obetalda skulder på 44 186 kronor. Bilen värderades till 30 000 kronor och utmättes på platsen.

Den 30 januari kontrollerade poliser en 30-årig känd kriminell som nyligen åtalats bedrägerier mot en ensamstående man i 70-årsåldern. 30-åringen tog över den äldre mannens bankkort och misstänks för att ha använt den äldre mannens pengar för att handla varor och annat till sig själv för sammanlagt 318 000 kronor.

Misstänkt bedragare hade kontanter

30-åringen avslöjades i slutet av förra året när hemtjänsten kom till den äldre sängliggande mannen och upptäckte att dörren var låst. Polis tillkallades och 30-åringen greps när han kom dit, låste upp och gick in.

Han satt häktad åtminstone fram tills att han åtalades. Men den 30 januari var 30-åringen uppenbarligen på fri fot när han visiterades av poliser. På sig hade han 2 000 kronor i kontanter. En kontroll i Kronofogdens register visade att han har skulder på över en halv miljon kronor. Om han fälls för att ha lurat den åldrige sängliggande mannen kan han dömas till ett kraftigt skadestånd och bli ersättningsskyldig till honom. Inget tyder på att 30-åringen har pengar för att göra det.

Kronofogden utmätte de 2 000 kronor 30-åringen hade på sig.

Skuldsatt Stockholmare

Den 31 januari befann sig en 28-årig man från Stockholm på en adress i Malmö och mötte där kronofogdar. På sig hade han 2 000 kronor i kontanter. Han förekommer både i polisens register och hos Kronofogden. Han skuld uppgick till 8 700 kronor innan kontanterna utmättes.

Samma dag gjorde poliser och kronofogdar kontroller på Hylliebadet i Malmö. På parkeringen fanns en Volvo V60. Den visade sig vara ägd av en skuldsatt Malmöbo med mer än 80 betalningsanmärkningar men kördes av en annan person. Denne pekade ut den skuldsatte som ägare. Kronofogden har länge försökt driva in 56 561 kronor.

Bilen värderades av kronofogdarna på plats till cirka 133 000 kronor och utmättes.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!