Arkivbild
Arkivbild

Rävjakt för barn: "Inte konstigare än fotboll"

Publicerad

Jägareförbundet i Skåne marknadsför rävjakt för ungdomar från 15-års ålder.

– Det är väldigt tråkigt att man lär barn i den åldern att skjuta på djur, säger Ludvig Lindström, på Djurens rätt.

– Det är ett naturligt sätt att leva, det är inte konstigare än att spela fotboll, säger Klas Månsson, jaktledare på torpets jaktlag och ansvarig för rävjakten.

Rävjakten, som ska hållas i augusti, marknadsförs på skånska Jägareförbundets hemsida. Den riktar sig till ungdomar upp till 25 år, som yngst får man vara 15 år.

– De som är 15 får jaga om de om de har uppsiktsjägare med sig, från 18-års ålder kan man ha egen licens, säger Klas Månsson.

Ludvig Lindström från Djurens rätt har inte tidigare hört talas om rävjakt för ungdomar.

– 15 år är ungt för att ha ett vapen och skjuta med. Det ligger inte i djurens intresse att bli [jagat] jagat för att sedan bli dödade eller skadade. Ungdomar borde inte uppfostras till att se djuren som måltavlor, utan i stället som de kännande individer som de faktiskt är, med egna intressen och behov, säger Ludvig Lindström.

Åsikterna går isär

Rävjakten väntas dra tio till femton ungdomar i augusti. De blandas med äldre åldersgrupper. Klas Månsson tycker inte att det är fel att marknadsföra rävjakten.

– Vi har länge haft rävjakt för ungdomar, det blir vanligare och vanligare. Ungdomar tycker att det är trevligt att vara i skogen. Det är ett naturligt sätt att leva på. Det är inte bara jakt, det är ett sätt att ta vara på naturen, säger Klas Månsson

Lindström, som är emot jakt, anser att det blir ännu värre när ungdomar är inblandade.

– Det blir ännu mer förfärligt när man uppmuntrar ungdomar att göra sådant här. Det finns många andra sätt att njuta av naturen som inte innebär lidande och död, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag