Rävjakt för barn: "Inte konstigare än fotboll"

Arkivbild

Jägareförbundet i Skåne marknadsför rävjakt för ungdomar från 15-års ålder.

– Det är väldigt tråkigt att man lär barn i den åldern att skjuta på djur, säger Ludvig Lindström, på Djurens rätt.

– Det är ett naturligt sätt att leva, det är inte konstigare än att spela fotboll, säger Klas Månsson, jaktledare på torpets jaktlag och ansvarig för rävjakten.

Rävjakten, som ska hållas i augusti, marknadsförs på skånska Jägareförbundets hemsida. Den riktar sig till ungdomar upp till 25 år, som yngst får man vara 15 år.

– De som är 15 får jaga om de om de har uppsiktsjägare med sig, från 18-års ålder kan man ha egen licens, säger Klas Månsson.

Ludvig Lindström från Djurens rätt har inte tidigare hört talas om rävjakt för ungdomar.

– 15 år är ungt för att ha ett vapen och skjuta med. Det ligger inte i djurens intresse att bli [jagat] jagat för att sedan bli dödade eller skadade. Ungdomar borde inte uppfostras till att se djuren som måltavlor, utan i stället som de kännande individer som de faktiskt är, med egna intressen och behov, säger Ludvig Lindström.

Åsikterna går isär

Rävjakten väntas dra tio till femton ungdomar i augusti. De blandas med äldre åldersgrupper. Klas Månsson tycker inte att det är fel att marknadsföra rävjakten.

– Vi har länge haft rävjakt för ungdomar, det blir vanligare och vanligare. Ungdomar tycker att det är trevligt att vara i skogen. Det är ett naturligt sätt att leva på. Det är inte bara jakt, det är ett sätt att ta vara på naturen, säger Klas Månsson

Lindström, som är emot jakt, anser att det blir ännu värre när ungdomar är inblandade.

– Det blir ännu mer förfärligt när man uppmuntrar ungdomar att göra sådant här. Det finns många andra sätt att njuta av naturen som inte innebär lidande och död, säger han.

Är rävjakt en bra hobby för ungdomar?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!