Man får inte köra bil och surfa samtidigt om det inte går att göra det på ett sätt som inte inverkar menligt på trafiksäkerheten. Det fick en man utanför Östra Ljungby nyligen erfara då han vinglade fram framför polisen medan han försökte köra och filma en olycka samtidigt. Polisen drog in hans körkort direkt. Foto: ColourboxMan får inte köra bil och surfa samtidigt om det inte går att göra det på ett sätt som inte inverkar menligt på trafiksäkerheten. Det fick en man utanför Östra Ljungby nyligen erfara då han vinglade fram framför polisen medan han försökte köra och filma en olycka samtidigt. Polisen drog in hans körkort direkt. Foto: Colourbox
Man får inte köra bil och surfa samtidigt om det inte går att göra det på ett sätt som inte inverkar menligt på trafiksäkerheten. Det fick en man utanför Östra Ljungby nyligen erfara då han vinglade fram framför polisen medan han försökte köra och filma en olycka samtidigt. Polisen drog in hans körkort direkt. Foto: Colourbox

Rattsurfade i snökaos – mitt framför polisen

Publicerad

Den 33-årige mannen försökte filma lastbilsolyckan på E4 samtidigt som han själv försökte navigera i snökaoset.

Det var dömt att misslyckas – en polispatrull såg den allt annat än trafiksäkra manövern och drog in rattsurfarens körkort på plats, skriver polisen i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

– Han kom farande framför poliserna på ett påtagligt trafikfarligt vis, säger Richard Glantz, pressinformatör vid polisen i Nordvästra Skåne.

Ett snöoväder drog hastigt in över delar av nordvästra Skåne i torsdags förmiddag. På bara några timmar föll stora mängder snö och väderläget förde med sig en hel del trafiksvårigheter.

På E4 utanför Östra Ljungby tappade en lastbilschaufför kontrollen över sitt ekipage och for av vägen.

Ett stort räddningspådrag skickades till platsen.

Bilisten vinglade förbi polisen

Men mitt under arbetet med att dirigera trafiken och se till att räddningsarbetarna kunde arbeta säkert vinglade en bilist förbi och poliserna trodde knappt sina ögon.

"En bilist, som leddes förbi olycksplatsen, framförde sin bil så trafikfarligt att han omedelbart stannades av en enhet inom trafikpolisen", skriver polisen i Nordvästra Skåne på sin Facebooksida.

Anledningen till den ostadiga körningen var mannens försök att utföra simultana uppgifter.

"Han försökte filma olyckan med sin smartphone samtidigt som han försökte köra. En övning han genomförde rakt framför ögonen på poliserna på plats", fortsätter polisen på Facebook.

– De som var där uppfattade att han inte hade kontroll på fordonet, säger Richard Glantz.

Ny lag förbjuder trafikfarlig surfning

I samband med en lagändring i december 2013 får den som framför ett fordon inte använda exempelvis mobiltelefon eller GPS på ett sådant vis som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken.

Den som bryter mot lagen riskerar både böter och att få körkortet indraget, vilket är precis vad som hände föraren på E4. Poliserna som stoppade honom drog in hans körkort på plats och han är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik samt brott mot mobillagen, skriver polisen.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag