Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättsexpert förvånad: "Kommer överklagas"

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är förvånad över domen efter skotten i Vallåkra.Foto: Tomas Leprince

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är förvånad över domen efter skotten i Vallåkra.

Nu tror han stenhårt på en hovrättsförhandling.

– Där finns goda möjligheter för försvaret att se till att domen kommer ändras och bli frikännande, säger den före detta överåklagaren.

Under onsdagen meddelade Helsingborgs tingsrätt sin dom efter skotten i Vallåkra.

Den 68-åring som sköt ihjäl ett ungt brödrapar som beväpnade kom till hans hem fick fyra års fängelse för dråp.

Rättsexperten och den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är förvånad över domen.

– Jag är överraskad. Efter att jag varit med om delar av huvudförhandlingen och slutanföranden trodde jag att det här trots allt skulle leda till en friande dom, säger han.

Han tycker det var helt korrekt av åklagarna att väcka åtal och att låta skotten prövas rättsligt.

– Det jag vill kritisera åklagarna för är yrkandet på 15 års fängelse, det tycker jag är uppenbart fel och det visar också tingsrättens bedömning, säger Sven-Erik Alhem.

"Solklart att det kommer bli en hovrättsförhandling"

68-åringens försvarare har redan sagt till Kvällsposten att de lutar mot att överklaga domen, och Sven-Erik Alhem är helt säker på att det blir en ny rättegång.

– Nu kan man säga att det är hundraprocentigt solklart att det kommer bli en hovrättsförhandling av detta. Det är ju helt uteslutet att den dömde nu skulle nöja sig med fyra år för dråp. Och där finns goda möjligheter för försvaret att se till att domen kommer ändras och bli frikännande.

Sven-Erik Alhem har själv varit på plats under delar av rättegången och bland annat varit med på den syn då tingsrätten besökte 68-åringens hem. Mot bakgrund av det tror han att nödvärn kommer fria mannen längre fram.

– Det finns inget som talar för att de kommer dit för att dricka en kopp kaffe eller så utan det är naturligtvis med onda avsikter de kommer dit. Om man då känner sig trängd i ett läge där man har tillgång till vapen, men inga andra möjligheter att freda sig om de kommer in i fastigheten, är det förstås väldigt mycket begärt av den som befinner sig i den ensamma utsatt positionen att man ska kunna besinna sig fullt ut.