Rattfull döms – för fyra meters körning

Mannen döms vid Växjötingsrätt.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är en arkivbild på en annan lastbil.
Foto: Lasse Svensson

Fängelse för att köra fyra meter full? 

Japp, det är domen som en 59-årig lastbilschaufför får efter att polisen testat mannen med nästan två promille i blodet.

Det var i oktober som en bilist slog larm om en utlandsregistrerad lastbil som körde vingligt på riksväg 23, norr om Växjö, skriver Smålandsposten

Enligt inringaren vinglade lastbilen ”fruktansvärt över vägen och han tänkte att föraren var sjuk eller full”. En polispatrull upptäckte senare lastbilen stående på en parkering efter vägen och svängde in bakom fordonet. 

I hytten fann man en halvt urdrucken whiskyflaska och när polisen testade honom visade det sig att chauffören hade 1,95 promille i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Mannen greps och häktades senare. 

Straffet – en månads fängelse 

Vid rättegången hävdade chauffören att han druckit whiskyn efter att ha stannat lastbilen på parkeringen och där med skulle vara oskyldig. 

Enligt domen i Växjö tingsrätt kan inte detta uteslutas, men rätten tar fasta på att mannen flyttade fordonet så att polisbilen skulle få plats – och då körde fyra meter i berusat tillstånd och döms därför till grovt rattfylleri. 

Hans straff blir en månads fängelse, men eftersom 59-åringen har suttit häktad sedan händelsen i oktober anses straffet redan vara helt verkställt.


TV: Mannens kupp framför ögonen på Victoria och Daniel

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!