Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätten : Peter Mangs är skyldig till två mord

Peter Mangs i Malmö tingsrätt.Foto: Tomas Leprince

Peter Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök och tre fall av grovt olaga hot.

Det slår Malmö tingsrätt fast – nu ska Mangs genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Straffskalan för gärningarna ligger på livstidsnivå, var chefsåklagare Solveig Wollstads åsikt som hon framförde under sin plädering i Malmö tingsrätt.

- Peter Mangs har hänsynslöst ödelagt många människors liv. Brotten är oerhört kallt och cyniskt utförda, totalt utan känslor. Vi menar att han haft ett direkt uppsåt att skjuta utlänningar, sade Wollstad.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

9 november 2010 BEGÄRS HÄKTAD

Peter Mangs begärs häktad för bland annat morden på Gånglåtsvägen 2003. Efterhand utvidgas brottsmisstankarna. Under tiden i häktet fyller Mangs 40 år.

7 maj 2012 BEGÄRS HÄKTAD

Peter Mangs åtalas för tre mord, tolv mordförsök, övergrepp i rättssak, olaga hot och skadegörelse. Han nekar till alla brottsmisstankar.

14 maj 2012 RÄTTEGÅNG

Rättegången mot Peter Mangs inleds. Malmöpolisen och Malmö tingsrätt inför samtidigt strikta säkerhetsrutiner med omfattande säkerhetskontroller. Mangs anländer i en skottsäker Volvo.

28 maj 2012 LÄSER I RÄTTEN

I stället för att lyssna på vad som sägs tar Peter Mangs med en bok in i rättssalen. Han har nu läst ut jazzmusikern Charlie Norrmans självbiografi, en bok om buddism. Läser just nu en bok om Steve Jobs.

4 juni 2012 EXPERTVITTNE

Peter Mangs begär överraskande att tingsrätten ska kalla ett expertvittne, den amerikanska professorn Adina Schwartz från USA. Hon är expert på att bedöma kulor, patronhylsor och pistolpipor.

17 juli 2012: FÖRHANDLINGARNA AVSLUTAS

24 juli 2012: BEDÖMS SKYLDIG

Malmö tingsrätt bedömer Peter Mangs skyldig till flera av åtalspunkterna, bland annat för två mord.

Mangs ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning som beräknas ta fyra veckor. Dom väntas i första eller andra veckan i september.

Peter Mangs kvarblir i häktet med restriktioner i väntan på den rättspsykiatriska undersökningen.

Undersökningen beräknas ta fyra veckor. Därefter kommer en kortare förhandling att hållas då resultatet av undersökningen gås igenom. Dessutom ska åklagarna och försvararna då plädera i påföljdsfrågan. Tingsrätten räknar med att en slutgiltig dom i målet meddelas första eller andra veckan i september, med ett beslut om Mangs straff.

Skyldig till två mord

Mangs bedöms vara skyldig till mordet på Kooros Effatian som begicks den 13 juni 2003, och mordet på Trez West Persson som begicks den 10 oktober 2009.

Han döms också som skyldig till mordförsöket på Xhafer Dani som skedde i anslutning till att Trez West Persson sköts ihjäl.

Rätten anser även att det finns tillräckliga bevis för att döma Mangs för mordförsöket den 31 december 2009, då Adriana Johansson, 76, och hennes make Rolf Johansson, 66, besköts i deras lägenhet i Malmö. Han döms också för försök till mord för att ha beskjutit två män i en bil på Professorsgatan i Malmö den 16 mars 2010, och för mordförsöket den 24 augusti 2010 då Younes Cheikhi, 39, besköts i sitt gatukök i Malmö.

Rätten finner dock att det inte finns tillräcklig bevisning för att döma Mangs för mordet på Firas Al-Shariah som begicks den 28 juli 2003.

Mangs döms även för övergrepp i rättssak, tre fall av grovt olaga hot, ett försök till grov misshandel, övergrepp i rättssak och flera fall av skadegörelse.

Rätten fäller sammanlagt Mangs på 13 åtalspunkter av 20, varav två mord av de tre han åtalats för och fyra av de tolv mordförsök som han åtalats för.

Det är en lång historia som nu går mot ett avslut. Det hela började under hösten 2010, då Malmöpolisen ställde sig frågan om Sverige hade fått en ny laserman efter att staden plågats av ett flertal skjutningar som i första hand tycktes rikta sig mot invandrare.

En omfattande utredning startades. Efter tips och en tids spaning greps Peter Mangs i november 2010. Polisen började gå igenom ett 50-tal ouppklarade skottlossningar, ända sedan början av 2000-talet.

Mangs häktades den 9 november 2010 och har suttit häktad ända sedan dess. I maj i år åtalades han för tre mord, tolv mordförsök, förberedelse till mord, grovt övergrepp i rättssak, samt flera fall av grovt olaga hot och skadegörelse. Brotten han åtalades för har skett mellan 2003 och 2010.

Den 14 maj inleddes rättegången i Malmö tingsrätt. Mangs nekar till samtliga brott han åtalas för, bortsett från två fall av skadegörelse som han har erkänt. Hans advokater Douglas Norking och Jesper Montan pläderade i rätten för att flera andra gärningsmän kan ligga bakom skjutningarna.

– Den serieskytt som söktes kanske inte fanns. Åtalet ska ogillas, sade Douglas Norking.

Straffen på livstidsnivå

Åklagarna Solveig Wollstad och Håkan Larsson pläderade tvärtom i rätten för att Mangs har begått brotten med berått mod och stor cynism.

– Straffet ligger på grund av morden på livstidsnivå, sade Solveig Wollstad.

Tisdagen den 17 juli avslutades de mycket uppmärksammade förhandlingarna. Rätten, som består av domarna Lennart Strinäs och Ann-Louise Roos samt nämndemännen Ebba Gerleman, Lisbeth Jönsson, Göran Karlsson och Rafed Mustafa, har därefter haft överläggningar om skuldfrågan.

I går, måndag, blev de klara. Och nu har deras beslut meddelats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!