Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättegången mot Ferrari-bedragaren blir rekordstor

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Mannen tillsammans med en av sina Ferraribilar. Foto: Privat.
Rättegången kommer att hållas i Blekinge tingsrätt. Foto: JENS CHRISTIAN

Rättegången mot den misstänkte Ferraribedragaren har ännu inte börjat – men den kallas redan nu för Blekinges mest omfattande genom tiderna. 

I slutet av oktober väntas åklagaren väcka åtal mot mannen, skriver SVT Nyheter Blekinge. 

– Mellan tummen och pekfingret kan det bli runt 50-55 rättegångsdagar, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Den 30-åriga mannen levde lyxliv i Blekinge, körde både Porsche och Ferrari och bar dyra kläder och väskor. 

Men under flera års tid misstänks han ha lurat privatpersoner i södra och västra Sverige att ta lån och investera i falska affärsverksamheter, och enligt åklagaren ska han ha kommit över nästan 100 miljoner kronor. 

– Under den tidsperiod våra ärenden omfattar, från 2014 och framåt, har han inte haft några som helst legala inkomster. Men en fantastisk konsumtion. Du och jag skulle få jobba rätt hårt för att konsumera så mycket, säger Kjell Jannesson, åklagare, till SVT Nyheter Blekinge. 

55 dagars rättegång 

30-åringen flydde landet efter en sprängning mot en av hans två Ferraribilar 2017, men kunde gripas i Marocko i november samma år efter att Blekinge tingsrätt efterlyst honom internationellt. 

Nästan två år senare närmar sig utredningen i de 96 fall av bedrägeri mannen står misstänkt för sitt slut. 

– Går allt riktigt bra kanske vi kan få till ett åtal i slutet av oktober. Den sista delen av förundersökningen slutdelges i slutet av september. Vi har sagt att parterna ska få en månad på sig att läsa in sig, säger Kjell Jannesson. 

Rättegången blir den största någonsin i Blekinge tingsrätt. Alla 96 målsäganden ska höras, och dessutom kommer 30-åringen själv att behöva höras minst 83 gånger. 

– Mellan tummen och pekfingret kan det bli runt 50-55 rättegångsdagar, säger Kjell Jannesson. 

Nekar till brott 

Ferraribedragaren själv har konsekvent nekat till brott, och hävdar att investeringarna varit legitima. 

– Han menar att han inte har bedragit någon och förnekar brott. De som har langat in pengar har varit medvetna om vad det har varit frågan om. De har väl gjort det med en förväntan om goda affärer. I vissa fall har också så skett, har  advokaten Thomas Martinson, som är Ferrarimannens ombud, tidigare sagt till Kvällsposten.