Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Rasmus Sjöholms råd: "Ge inte upp"

Publicerad

Bröderna Rasmus och Robin Sjöholm i Anderslöv bedömdes vara utvecklingsstörda men nya granskningar visade att de var normalbegåvade men med läs - och skrivsvårigheter.

Sedan stämde de Vellinge kommun - och vann.

– Alla som har blivit felplacerade måste kämpa för att få upprättelse, säger Rasmus Sjöholm, 25.

År 2000 placerades tvillingbröderna Rasmus och Robin Sjöholm i särskola i Vellinge kommun. Där gick de i fem år, när de sökte till gymnasiesärskola förändrades allt. Nya tester av dem visade att de inte var utvecklingsstörda, som kommunen stämplat dem, utan normalbegåvade men med läs - och skrivsvårigheter.

Under tiden i särskolan anade de att något var fel men litade ändå på skolan.

– Jag pluggade inte till proven vi hade och fick ändå alla rätt. Men man tänker ju samtidigt att de som bestämt vet vad de gör har Rasmus tidigare sagt till Trelleborgs Allehanda.

Stämde kommunen

Tillsammans med juristen Magnus Dillcrona stämde de Vellinge kommun för den felaktiga placeringen i särskolan. I maj 2011 slog Malmö tingsrätt fast att Vellinge gjorde fel och att kommunen är skyldig att betala skadestånd, samma bedömning gjorde senare hovrätten.

När Rasmus får höra om Joakim Wallins öde blir han upprörd.

– Det är hemskt att höra om felaktiga placeringar. Det förstör så mycket för en person, som normalbegåvad tar man mer skada av att gå i särskola än om man hade fått gå i en vanlig klass, säger han.

Rasmus och Robin Sjöholm tycker att Joakim gör rätt som tar strid mot sin uppväxtkommun.

– Det är inte skadestånd som är det viktiga utan att få upprättelse.

Pluggat på komvux

Efter särskolan har livet börjat bli bättre för bröderna, båda har börjat studera på komvux för att ta igen de stora kunskapsluckorna.

– Det går bra nu, jag ska snart börja på en bageriutbildning och efter det kanske jag drar till Japan för att plugga japanska, säger Rasmus Sjöholm.

Han och brodern uppmuntrar Joakim och andra felplacerade att aldrig sluta kämpa för sin sak.

– Nej, det finns bara en väg och det är framåt. Jag vet hur jobbigt det kan vara men man får inte kasta in handduken, säger Rasmus.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag