Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasmus Sjöholms råd: "Ge inte upp"

Foto: Christer Wahlgren

Bröderna Rasmus och Robin Sjöholm i Anderslöv bedömdes vara utvecklingsstörda men nya granskningar visade att de var normalbegåvade men med läs - och skrivsvårigheter.

Sedan stämde de Vellinge kommun - och vann.

– Alla som har blivit felplacerade måste kämpa för att få upprättelse, säger Rasmus Sjöholm, 25.

År 2000 placerades tvillingbröderna Rasmus och Robin Sjöholm i särskola i Vellinge kommun. Där gick de i fem år, när de sökte till gymnasiesärskola förändrades allt. Nya tester av dem visade att de inte var utvecklingsstörda, som kommunen stämplat dem, utan normalbegåvade men med läs - och skrivsvårigheter.

Under tiden i särskolan anade de att något var fel men litade ändå på skolan.

– Jag pluggade inte till proven vi hade och fick ändå alla rätt. Men man tänker ju samtidigt att de som bestämt vet vad de gör har Rasmus tidigare sagt till Trelleborgs Allehanda.

Stämde kommunen

Tillsammans med juristen Magnus Dillcrona stämde de Vellinge kommun för den felaktiga placeringen i särskolan. I maj 2011 slog Malmö tingsrätt fast att Vellinge gjorde fel och att kommunen är skyldig att betala skadestånd, samma bedömning gjorde senare hovrätten.

När Rasmus får höra om Joakim Wallins öde blir han upprörd.

– Det är hemskt att höra om felaktiga placeringar. Det förstör så mycket för en person, som normalbegåvad tar man mer skada av att gå i särskola än om man hade fått gå i en vanlig klass, säger han.

Rasmus och Robin Sjöholm tycker att Joakim gör rätt som tar strid mot sin uppväxtkommun.

– Det är inte skadestånd som är det viktiga utan att få upprättelse.

Pluggat på komvux

Efter särskolan har livet börjat bli bättre för bröderna, båda har börjat studera på komvux för att ta igen de stora kunskapsluckorna.

– Det går bra nu, jag ska snart börja på en bageriutbildning och efter det kanske jag drar till Japan för att plugga japanska, säger Rasmus Sjöholm.

Han och brodern uppmuntrar Joakim och andra felplacerade att aldrig sluta kämpa för sin sak.

– Nej, det finns bara en väg och det är framåt. Jag vet hur jobbigt det kan vara men man får inte kasta in handduken, säger Rasmus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!