Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar mot hyllning av knivattacker i Israel

Hillevi Larsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna
Foto: Magnus Persson
Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot Vänsterpartiet
Foto: Magnus Persson
"En grotesk men verklig uppvigling", säger Israels ambassadör Isaac Bachman.
Foto: Emil Nordin

Flera personer i en palestinsk demonstration i Malmö hyllade den senaste tidens knivattacker i Israel.

På demonstrationen talade två riksdagsledamöter. 

Nu reagerar Israels ambassadör Isaac Bachman på Facebook.

"Detta är extremt oroande", skriver han.

Under söndagen hölls en manifestation för Palestina på Möllevångstorget i Malmö. På ett filmklipp från manifestationen som nu sprids på Facebook syns demonstranter i den palestinska manifestationen ropa slagord på arabiska.

Bland annat hyllar flera personer den senaste tidens knivattacker i Israel.

"Dags för revolution" och "ta dem med knivar, kasta stenar", skanderar flera i filmklippet samt:

"Attacker och knivhuggningar av soldater" och "Barn kastar stenar. Intifada kom och låt fredliga lösningen gå".

Reagerar på Facebook

På Facebook går Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, nu ut och reagerar starkt mot slagorden. Enligt Bachman ropade demonstranter även "slakta judarna" i filmen men det är något som Kvällsposten inte kan belägga efter att ha granskat den.

"En grotesk men verklig uppvigling", säger han bland annat.

Arrangören för demonstrationen var Palestinska kulturföreningen i Malmö. Kvällsposten når Yahia Abuwatfa från föreningen sent på måndagskvällen.

– Vi från Palestinska kulturföreningen hade en demonstration för att hjälpa Palestina. Vi pratade inte om knivar. Det var privatpersoner och inte representanter från Palestinska kulturföreningen som pratade om knivar, säger han.

Riksdagsledamöter talade

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) talade på manifestationen. Hon tar avstånd från slagorden som skanderades. 

– Jag är emot allt våld, i synnerhet våld mot civila. Självklart tar jag avstånd från de här slagorden. Under demonstrationen visste jag inte vad de skrek för jag kan inte arabiska. De som skrek de här slagorden var inte representanter för demonstrationen utan det var enskilda ute i publiken. Jag har i efterhand fått höra om videon och någon som översatt, säger Hillevi Larsson, som skrev så här på Twitter på söndagen:


https://twitter.com/HilleviLarsson/status/655754008972365824

Blir det problematiskt med den här typen av slagord på en demonstration? 

– Det är klart att det blir problematiskt, på samma sätt när det är flaggor som inte hör hemma som egentligen inte står bakom parollen för demonstrationen utan kommer med egna budskap. Samtidigt är det svårt att till 100 procent kontrollera en demonstration även om man skulle önska det. Jag tycker att det är positivt att demonstrationen inte står bakom det här. Det är klart att det inte är bra och jag är säker på att man kommer försöka förebygga såna här problem i framtiden och ta tag i det på ett annat sätt, säger Larsson.  

En annan riksdagsledamot som talade var Daniel Sestrajcic (V). Han uppmärksammades senast när han misstänktes för våld mot tjänsteman i samband med en manifestation för statslösa palestinier i Malmö.

Daniel Sestrajcic säger att han bara var med i början av demonstrationen innan slagorden började. 

– Jag höll ett tal och sprang sen vidare till en konferens jag skulle på. Det som sedan hände mot slutet av demonstrationen är inget jag ställer mig bakom. Jag deltog inte under den delen av manifestationen och jag fördömer allt våld oavsett om det utförs av palestinier eller israeler. Det är inte en väg som skapar fred. Men det pågår en ockupation och den måste också fördömas.

Ökat våld

Sedan ett par veckor har våldsspiralen trappats upp i Israel, på Västbanken och i Gaza. Unga palestinier har tagit på sig uppgiften att med knivar attackera judar och israeliska soldater. Hamas har hyllat attackerna som heroiska operationer.

Enligt AP har åtta israeler dödats den senaste månaden, de flesta i samband med knivhuggningar. Under samma period har drygt 40 palestinier dödats av israeliska säkerhetsstyrkor. 19 av dem klassas som attackerande av Israel, enligt AP, medan övriga ska ha dödats vid sammandrabbningar.

Många nu tror att en tredje intifada, ett palestinskt uppror liknande som inleddes 1987 och 2000, kan vara på gång.