Hillevi Larsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna Foto: Magnus PerssonHillevi Larsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna Foto: Magnus Persson
Hillevi Larsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna Foto: Magnus Persson
Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot Vänsterpartiet Foto: Magnus PerssonDaniel Sestrajcic, riksdagsledamot Vänsterpartiet Foto: Magnus Persson
Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot Vänsterpartiet Foto: Magnus Persson
"En grotesk men verklig uppvigling", säger Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Emil Nordin"En grotesk men verklig uppvigling", säger Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Emil Nordin
"En grotesk men verklig uppvigling", säger Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Emil Nordin

Rasar mot hyllning av knivattacker i Israel

Publicerad

Flera personer i en palestinsk demonstration i Malmö hyllade den senaste tidens knivattacker i Israel.

På demonstrationen talade två riksdagsledamöter.

Nu reagerar Israels ambassadör Isaac Bachman på Facebook.

"Detta är extremt oroande", skriver han.

Under söndagen hölls en manifestation för Palestina på Möllevångstorget i Malmö. På ett filmklipp från manifestationen som nu sprids på Facebook syns demonstranter i den palestinska manifestationen ropa slagord på arabiska.

Bland annat hyllar flera personer den senaste tidens knivattacker i Israel.

"Dags för revolution" och "ta dem med knivar, kasta stenar", skanderar flera i filmklippet samt:

"Attacker och knivhuggningar av soldater" och "Barn kastar stenar. Intifada kom och låt fredliga lösningen gå".

Reagerar på Facebook

På Facebook går Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, nu ut och reagerar starkt mot slagorden. Enligt Bachman ropade demonstranter även "slakta judarna" i filmen men det är något som Kvällsposten inte kan belägga efter att ha granskat den.

"En grotesk men verklig uppvigling", säger han bland annat.

Arrangören för demonstrationen var Palestinska kulturföreningen i Malmö. Kvällsposten når Yahia Abuwatfa från föreningen sent på måndagskvällen.

– Vi från Palestinska kulturföreningen hade en demonstration för att hjälpa Palestina. Vi pratade inte om knivar. Det var privatpersoner och inte representanter från Palestinska kulturföreningen som pratade om knivar, säger han.

Riksdagsledamöter talade

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) talade på manifestationen. Hon tar avstånd från slagorden som skanderades.

– Jag är emot allt våld, i synnerhet våld mot civila. Självklart tar jag avstånd från de här slagorden. Under demonstrationen visste jag inte vad de skrek för jag kan inte arabiska. De som skrek de här slagorden var inte representanter för demonstrationen utan det var enskilda ute i publiken. Jag har i efterhand fått höra om videon och någon som översatt, säger Hillevi Larsson, som skrev så här på Twitter på söndagen:

Blir det problematiskt med den här typen av slagord på en demonstration?

– Det är klart att det blir problematiskt, på samma sätt när det är flaggor som inte hör hemma som egentligen inte står bakom parollen för demonstrationen utan kommer med egna budskap. Samtidigt är det svårt att till 100 procent kontrollera en demonstration även om man skulle önska det. Jag tycker att det är positivt att demonstrationen inte står bakom det här. Det är klart att det inte är bra och jag är säker på att man kommer försöka förebygga såna här problem i framtiden och ta tag i det på ett annat sätt, säger Larsson.

En annan riksdagsledamot som talade var Daniel Sestrajcic (V). Han uppmärksammades senast när han misstänktes för våld mot tjänsteman i samband med en manifestation för statslösa palestinier i Malmö.

Daniel Sestrajcic säger att han bara var med i början av demonstrationen innan slagorden började.

– Jag höll ett tal och sprang sen vidare till en konferens jag skulle på. Det som sedan hände mot slutet av demonstrationen är inget jag ställer mig bakom. Jag deltog inte under den delen av manifestationen och jag fördömer allt våld oavsett om det utförs av palestinier eller israeler. Det är inte en väg som skapar fred. Men det pågår en ockupation och den måste också fördömas.

Ökat våld

Sedan ett par veckor har våldsspiralen trappats upp i Israel, på Västbanken och i Gaza. Unga palestinier har tagit på sig uppgiften att med knivar attackera judar och israeliska soldater. Hamas har hyllat attackerna som heroiska operationer.

Enligt AP har åtta israeler dödats den senaste månaden, de flesta i samband med knivhuggningar. Under samma period har drygt 40 palestinier dödats av israeliska säkerhetsstyrkor. 19 av dem klassas som attackerande av Israel, enligt AP, medan övriga ska ha dödats vid sammandrabbningar.

Många nu tror att en tredje intifada, ett palestinskt uppror liknande som inleddes 1987 och 2000, kan vara på gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag