Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Patienter plågas i psykvården

Sjukhuset i Lund.
Foto: Lasse Svensson

Hot, våld och trakasserier. Enligt en rapport är arbetsmiljön inom psykiatrin skrämmande och engagemanget hos personalen "alarmerande lågt".

Och för Sydsvenskan berättar en tidigare anställd hur patienter plågas.

– Det har blivit en kultur och en jargong där personalen använder övervåld mot patienterna. Det förväntas att man ska ställa upp på jargongen, berättar han för Sydsvenskan.

Mannen, som tills för ett år sedan arbetade som skötare på de psykiatriska klinikerna i Malmö och Lund berättar om en tristess, frustration och en våldskultur som sitter i väggarna.

– Vissa skötare och sjuksköterskor försöker få utlopp för sin frustration. När de blir uttråkade kan de stirra på patienter som de inte tycker om, och säga: "Vad glor du på, ska vi bälta dig?", säger han till Sydsvenskan.

Ofta, berättar den tidigare anställde, är patienterna helt oskyldiga.

– De vill provocera fram en reaktion. Sen trycker de på överfallslarmet och får därigenom rätt att brotta ner patienten.

– Ofta med ett knä i ryggen så att patienten har svårt att få luft.  Många gånger har patienten inte gjort något fel, säger han till Sydsvenskan.

"Kommer ta tag i det"

Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, blir upprörd när hon får höra om de påstådda övergreppen.

– Jag har inte kännedom om den kulturen. Jag kan inte se att det är något som i så fall skulle fortgå.

– Men vi kommer att ta tag i det och undersöka saken vidare, säger hon till Sydsvenskan.

I till exempel Malmö har arbetsklimatet innom psykiatrin varit tufft med hög arbetsbelastning och personalomsättning.

I en arbetsmiljöanalys från Malmö som gjorts av företaget Susano, och som Sydsvenskan granskat, framgår det att verksamheten präglas av konflikter och att det har skapats grupperingar. Misstron mot ledarskapet från personalen är stort och enligt rapporten är engagemanget i arbetet "alarmerande" lågt - något som kan äventyra patientsäkerheten, skriver Sydsvenskan.

Divisionschef Katarina Viebke har inte tagit del av rapporten, som blev klar i december förra året. Hon kan inte svara på vad som görs för att förbättra situationen.

– Det är ytterst mitt ansvar, men jag har inte känt till det här. Jag kommer att följa upp det, säger hon till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!