Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport om Ystadbarnen klar: ”Vi måste vara självkritiska”

Nämndordföranden (KD): "Skulle kanske gjort mer - ett obekvämt facit"
Göran Göransson (KD)Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Ystad-paret isolerade sina fem barn från omvärlden i åratal innan det hela uppdagades.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Familjen i Ystad drog sig undan och höll sina barn isolerade från omvärldenFoto: CLAES CARLSON / KVP

Ystad kommun är nu klar med den rapport till Skolinspektionen om det uppmärksammade fallet med de omhändertagna barnen som aldrig gått i skolan. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Göran Göransson (KD) signerade rapporten under onsdagsförmiddagen på ett extra möte.
– Det finns anledning att vara självkritisk på flera plan, både tjänstemän och politiker, säger han.

För ett år sedan omhändertogs fyra av de fem barnen som levde isolerade med sin familj i Ystads kommun.  
Förhållandet avslöjades i HD-Sydsvenskan av reportern Andreas Persson och fotografen Hussein El-Alawi i början av juni. 

Det äldsta av familjens fem barn bor kvar hos föräldrarna då han nått myndighetsåldern.

I de sociala myndigheternas utredning konstaterades att de omhändertagna barnen har stora kunskapsbrister. De har aldrig gått i skolan, har tidigare inte haft klassrum, klasskamrater eller lärare och betyg.

Signerades på onsdagen

Uppmärksamheten kring fallet gjorde också att Skolinspektionen - som är tillsyndmyndighet - ville veta hur det var möjligt att barnen aldrig gått i skolan och krävde in ett yttrande ifrån kommunen om fallet i början av juni.

Ystad kommun har arbetat med rapporten under en månad och under onsdagen blev den klar och signerades på ett extra möte av presidiet i barn och ungdomsnämnden – ordföranden och de två vice ordförandena.

– Det var för att vi ska kunna skicka in den så inspektionen har den på fredag, säger Göran Göransson

Innehållet i rapporten blir offentligt – det som inte sekretessbeläggs – när den sänds in till Skolinspektionen vilket troligen sker sker sent under onsdagseftermiddagen eller under torsdagen. 

Men Göran Göransson berättar att kommunen har svarat på de frågor som inspektionen ställt om händelseförloppet och hur det blivit möjligt att barnen inte gått i skolan.

Självkritiska

– Det finns förstås anledning för oss att vara självkritiska inom kommunen, på flera plan. Både när det gäller tjänstemän och politiker.

I rapporten nämns namn på personer som varit ansvariga för att barnen inte uppfyllt skolplikten - vilket är grundfrågan i rapporten.

– Men de personerna har slutat, de är inte längre kvar i organisationen, säger Göran Göransson.

Han hade själv hört rykten om barnen men satt då i gymnasienämnden och anser nu att han måste vara självkritisk

– Jag såg det nog som en verksamhetsfråga som jag inte hade att göra med, det man lärt sig genom åren som politiker, att det låg på den enskilda verksamheten att hantera.

Extremfall

Elizabeth Malmstedt, som är chef vid Skolinspektionens enhet i Lund som krävt in rapporten, har tidigare kallat fallet för extremt.

– Det här är ju ett extremt fall, mycket extremt. Men det finns ju fall där barn är borta kortare tid, ett halvår, en halv termin eller likande. Det är viktigt att se till att det inte händer igen, någonstans, har hon sagt till Kvällsposten.

Göran Göransson tycker också att det inträffade sätter fokus på att föräldrar måste respektera skolplikten.

– Man kan förstås inte jämföra med det här, men det finns föräldrar som åker i väg på semester med barnen när de egentligen ska gå i skolan och det finns kommuner som accepterar det. Men vi har skolplikt och barnen ska gå i skola.

Göran Göransson säger att han inte har någon större kunskap själv om hur barnen har det i dag men att kommunens tjänstemän givetvis följer upp hur barnen har det. Under onsdagens möte kom en del frågor om de familjehem där barnen nu finns upp.

Enligt Christer Olofsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ystads kommun, har lärarna som nu svarar för undervisningen sagt att prognosen för barnen är god.
– När vi kontrollerat skolgången har vi förstått att det är mycket bättre än vi kunnat förvänta oss, har han berättat för Kvällsposten.

Skolinspektionens frågor till kommunen

Skolinspektionen ville ha ett yttrande från Ystad kommunen om hur barnen har det i dag och svar ett antal andra punkter. Det här var Skolinspektionens krav.

• Inspektionen ville ha identiteterna på barnen heter och hur gamla de är och mellan vilka datum som respektive elev varit folkbokförd i Ystads kommun. 

• Vilka signaler har kommit till kommunen om barnen skolgång? Inspektionen vill veta när dessa signaler kom in och vem som lämnade dem.

• Vad har kommunen gjort för att tillgodose elevernas rätt till utbildning - elev för elev och tidpunkter.

• Inspektionen vill också veta om det finns något beslut om att något av barnen inte ska behöva uppfylla skolplikten.

• Skolinspektionen vill veta var barnen är skolplacerade och eventuell frånvaro och hur stor den i så fall är