Den senste tidens rånvåg handlar till stor del om unga män som går på andra unga män. Genrebild. Foto: ColourboxDen senste tidens rånvåg handlar till stor del om unga män som går på andra unga män. Genrebild. Foto: Colourbox
Den senste tidens rånvåg handlar till stor del om unga män som går på andra unga män. Genrebild. Foto: Colourbox
Flera unga män har knivskurits och misshandlats i samband med rån den senaste tiden. Foto: ColourboxFlera unga män har knivskurits och misshandlats i samband med rån den senaste tiden. Foto: Colourbox
Flera unga män har knivskurits och misshandlats i samband med rån den senaste tiden. Foto: Colourbox

Rånvåg mot unga män – forskaren: "Rör sig ute"

Publicerad

Sommartid innebär att anmälningar om rån och misshandel ökar. 

Det handlar om unga män som rånar unga män med vad som verkar bli allt råare metoder.

– De som begår brotten är ofta själva unga män. Delvis rör det sig om att unga män är ute mer på platser och vid tidpunkter där de här brotten sker, säger Ingela Kolfjord, universitetslektor i kriminologi vid Malmö Högskola.

Sedan i maj har flera personer blivit utsatta för rån utomhus. Platserna, tidpunkterna och gärningsmännen skiljer sig åt. Men vad de alla har gemensamt är brottsoffren – det är unga män som går ute ensamma.

Även om de flesta som drabbas av rånen är mellan 20 och 30 så går det även ner i åldrarna. Så sent som på måndagskvällen skedde två rån riktade mot pojkar. Det första vid 20.20 då två pojkar, 11 och 12 år gamla ringde polisen och berättade att de blivit rånade på sina mobiltelefoner. Ett gäng på minst fyra personer hade kommit fram och bett att få titta på telefonerna och därefter försvunnit från platsen. 


LÄS MER: Unga pojkar rånade – ingen person gripen
 

Senare på kvällen skedde ett liknande rån. Där var det en 13-årig pojke som rånades bakom varuhuset Mobilia i Malmö. Han blev hotad av en äldre kille med kniv.

Flera rån där män har blivit knivskurna har även rapporterats de senaste dagarna. Det senaste i raden var för mindre än en vecka sedan, torsdagen den 20 juli, då en man i 20-årsåldern blev rånad på sitt busskort i Sofielund i Malmö. I samband med rånet knivskars han även i handen. 

"Kvinnor bortskrämda från gatorna"

– Att unga män rör sig på platser och vid tidpunkter där de här brotten sker, gör att de tenderar att bli mer utsatta. Kvinnor rör sig inte på samma sätt själva ute. De har blivit skrämda på grund av att det finns en patriarkal struktur, säger Ingela Kolfjord, universitetslektor i kriminologi vid Malmö Högskola.

Det är sedan länge känt att brotten ökar under sommartid. Fler rör sig utomhus och senare på dygnet. Enligt Nils Norling, presstalesperson för polisområde Malmö, så ser polisen inget direkt samband mellan de senaste veckornas olika händelser.

– Det har skett på olika platser, vid olika tider och olika signalement på gärningsmännen, säger Nils Norling.

Unga män överrepresenterade

Ofta tenderar brotten att bli senare på kvällarna ju senare i veckan det är och att det är just unga män, mellan 20 och 30, som råkar illa ut är inget nytt.

– Det är ju ett välkänt faktum när det gäller våld och rån så är unga män överrepresenterade, säger Nils Norling.

Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen.Foto: POLISEN

Den 19 juli rånades en man i 20-årsåldern i Lerberget, Höganäs. Han rånades utomhus och några maskerade personer hotade till sig hans klocka och mobiltelefon och skar honom med ett vasst föremål.

"Lätt att någon blir skadad"

Samma dag, fast i Malmö, misshandlades och knivskars en 21-årig man av flera främlingar. I det fallet var det oklart om det handlade om rånförsök eller bara rörde sig om misshandel.

Nils Norling menar att rånen även tenderar att bli mer våldsamma mot unga män eftersom de tenderar att protestera i högre utsträckning. 

– Alla kanske inte är lika villiga att gå med på det här. Vissa kanske protesterar, det blir handgemäng och har någon en kniv så är det lätt att någon blir skadad, säger Nils Norling.

"Hävdar sig mot varandra"

Polisen får delvis medhåll från kriminologen.

– Män som möter unga män har ett behov att hävda sig mot varandra. Det finns inte på samma sätt mellan de motsatta könen, säger Ingela Kolfjord.

Ingela Kolfjord undervisar i kriminologi vid Malmö högskola.Foto: Privat

Ingela Kolfjord menar dock att bilden inte är så enkel som vi tror. Hon tror att förändringar i samhället de senaste åren spelar in.

– Jag tror att samhället blir råare ju större klyftorna blir. Man har ingenting att förlora längre. Ju mer skillnader det skapas desto mer hat skapas och hat skapar rädsla. Ungdomar vill känna sig trygga. En del har kniv för att känna sig trygga och från det är steget kanske inte så långt till att använda den, säger Ingela Kolfjord.

Sparkades i huvudet

Den 7 juli blev en man rånad och misshandlad i Furutorpsparken i Helsingborg. Ett gäng på fem personer, de flesta i 20-årsåldern rånade en på mobiltelefon, bankkort och pass. I samband med rånet så sparkade gänget mannen mot hans huvud och överkropp och mannen fick föras till sjukhus. 

Enligt Ingela Kolfjord så har inte brotten ökar de senaste åren, uppgifter som också stöds av Brottsförebyggande rådet. Enligt deras undersökningar så utsätts ungefär en procent av befolkningen någon gång för rån.

– Däremot så kan till exempel knivrån vara mer frekventa väldigt lokalt för att det kan finnas ett aktivt gäng, som använder knivar, som är knutet till en plats och som hinner råna en massa folk, säger Jonas Öberg, utredare på Brå.

"Det har alltid förekommit"

Enligt Ingela Kolfjord har reaktionen mot våld ökat. 

– Det har alltid förekommit brott och speciellt under ungdomstiden. Men i dag så har vi tagit avstånd från våld på ett helt annat sätt. När jag växte upp på landet på 70-talet så slogs raggarna med påkar och kedjor på dansbanorna men det blev ingen medie- eller polissak. Dessutom tenderar vi att anmäla i högre utsträckning eftersom man blir rånad på dyrare föremål, till exempel en mobiltelefon. För 50 år sedan var det kanske en plånbok med en tjuga i, säger Ingela Kolfjord.

Nils Norlings tips till unga män

Om möjligt – ha sällskap med någon när du ska gå någonstans.

Rör dig där det är förhållandevis mycket folk i rörelse.

Tänk på din säkerhet när du själv hamnar i en situation. Trots att det känns kränkande och skräckinjagande – låt gärningsmannen spela ut och ta sedan kontakt med polis så snabbt som möjligt.

Åk någon typ av fordon, till exempel cykel när du ska någonstans. 

Rån mot unga män i sommar

1 juni: Oxie, Malmö
Tre maskerade personer misshandlade och hotade en 18-årig man. Gärningsmännen ska ha varit något yngre än offret och hotat honom med en pistol för att komma över värdesaker.

16 juni: Sofielund, Malmö 

En 27-årig man rånades av två främlingar som rispade honom med något vasst. Han hotades till att lämna ifrån sig pengar och mobiltelefon.

 

21 juni: Kristianstad 

Tre personer rånade en 15-årig pojke på hans plånbok och mobiltelefon. I samband med rånet blev pojken även misshandlad.


22 juni: Växjö 

En 13-årig pojke cyklade på sin mountainbike i en park. Då stoppade tre killar i hans egen ålder honom, de hotade honom med stryk och tog hans cykel.

 

5 juli: Triangeln, Malmö 

En man rånades av fyra män med kniv och fick slag i ansiktet. Rånarna stal mannens plånbok.


7 juli: Furutorpsparken, Helsingborg 

Fem personer greps efter att en man blivit misshandlad och rånad av flera personer. Fyra av de fem misstänkta är i 20-årsåldern. Rånoffret fick föras till sjukhus för sina skador då männen sparkade mot hans huvud.

 

12 juli: Ängelholm 

En pistolbeväpnad rånare tvingade med sig en man i en bil och fick honom att ta ut kontanter från en bankomat.

 

19 juli: Lergberget, Höganäs 

Flera maskerade gärningsmän hotade till sig en 20-årings klocka och mobiltelefon. Rånoffret fick även skärskador i samband med rånet då gärningsmännen hade någon form av tillhygge.


19 juli: Södra Malmö

En 21-årig man blev knivskuren när två till fyra, för offret, okända gärningsmän gav sig på honom. Det är oklart vad deras motiv var men de kastade offrets mobiltelefon i marken. Det kan ha rört sig om ett rånförsök.

20 juli: Sofielund, Malmö
En 20-årig fick skärskador i handen efter att ett antal okända gärningsmän skurit honom i handen och tvingat till sig hans busskort.


24 juli: Hyllie, Malmö 

Under kort tid rånas tre pojkar i åldrarna 11 till 13 på sina mobiltelefoner. Två av pojkarna rånas av ett gäng unga män. Den 13-årige pojken rånas av en något äldre kille som hotade med kniv.

 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag