Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ranelids registreringsskylt väckte frågor

Malmö. Björn Ranelid älskar sin Jaguar XJ Executive.

- Den är Sveriges vackraste bil. Jag är som ett litet barn när jag sätter mig vid ratten, berättade han för Svenska Dagbladet i en intervju 2009.

Det har blivit många frågor om Jaguaren genom åren. Och ännu flera svar från Ranelid själv.

Vi har plockat fram några av dem.

Nu står hans ögonsten krock­ad på en bilverkstad i Tomelilla. Den är parkerad med den totaldemolerade fronten och vänsterflygeln skyddad från direktexponering.

Själv vill Ranelid inte svara på några frågor, varken om olyckan eller bilens vidare öde. Om den går att reparera eller om det bara är skroten som återstår.

Polisförhör väntar

Först och främst väntar han på att förhöras av polisen. Det kommer att ske nästa vecka.

- Vi måste först höra andra vittnen, inte minst måls­ägaren som kolliderade med Ranelid, säger Lars-Bertil Mårtensson som leder förundersökningen.

- Ranelid är ännu inte delgiven misstanke om trafikbrott. Vi har inte fastställt om det rör sig om det allvarligare vårdslöshet i trafik eller den mildare rubriceringen oaktsamhet av normalgraden, eller om det finns någon annan orsak.

Björn Ranelid har hittills inte gjort sig skyldig till några allvarliga trafikförseelser. Han är en van bilförare, som kör cirka 6 000 mil om året. Han är fullt medveten om att både bilmärket och hans Ranelidregistreringsskyltar sticker folk i ögonen.

"Kör man omkring i en Jaguar med Ranelidplåtar tigger man nästan om det. Så är det i kungariket Sverige", kommenterade Ulf Lundell vid ett tillfälle 2007.

"Varför har jag en Jaguar?"

I Kvällsposten svarade Björn Ranelid:

- Han visste att jag har en Jaguar? (Skratt) Jag vet vilka risker jag tar, för det är det samma som att inbjuda till alla fördomar som finns: skrytsamhet, dryg skåning... Varför har jag en Jaguar? Jag hade inte bil under tolv års tid. Den här kostade mig 252 000 kronor, lite mindre än en ny Volvo. Namnet har jag bara för att alla ska veta att om jag kör illa så är det jag.

Senare har han uttalat sig snarlikt i Sydsvenskan, Ystads Allehanda och Svenska Dagbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!