Kvällspostens krönikör Björn Ranelid tycker att det är "slappt och obegåvat" att använda engelska ord i onödan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kvällspostens krönikör Björn Ranelid tycker att det är "slappt och obegåvat" att använda engelska ord i onödan. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ranelid prisas för sin svenska

Publicerad

Kvällspostens krönikör Björn Ranelid, 68, prisas för sitt språk.

På lördagen tog han emot Språkförsvarets pris 2018 för sitt skrivande som "vidgar och skänker nya toner och färgskiftningar till vårt svenska språk."

Språkförsvaret är en ideell organisations om verkar för att det svenska språket ska försvaras mot engelskans framträngande.

Att författaren Björn Ranelid får priset motiveras bland annat så här:

"Inte nog med att han vaktar orden, han är också skaparen och innovatören av metaforer och aforismer. I Ranelids språkliga värld väger språket med alla sina nyanser tungt och lätt på samma gång. Tungt eftersom varje ord ska klinga dånande och kraftfullt hos lyssnaren – och lätt för att färdas med läsaren och lyssnaren över kontinenter och tid med tankens hastighet."

"Detta är ett hederspris"

– Jag är väldigt stolt. Detta är ett hederspris, säger Björn Ranelid själv.

Författaren berättar att han blir oerhört störd av att svenskar använder engelska ord fullständigt i onödan.

Han har förståelse för att vi använder inlånade engelska ord för till exempel nya tekniska termer.

De försvenskas också ofta efter hand som tiden går. "Tape" blir tejp, "mail" blir mejl.

Men han gillar inte när vi byter ut vanliga svenska ord mot en engelsk motsvarighet.

– Varför skulle man vilja göra en "deal" i stället för en överenskommelse? Vad är det för trams? frågar han sig.

– Och alla dessa onödiga anglicismer som "fine" och "fuck". Det språkbruket är bara slappt och obegåvat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag