Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånare krossade Ivars skalle i hemmet: ”Monster”

Polisens tekniker på plats hemma hos Ivar i jakt på spår efter förövarna.
Foto: Peo Möller/Topnews
Rånarna lämnade Ivar, 83, svårt skadad på golvet i sitt hem.
Foto: Privat
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Rullstolsburne Ivar, 83, vaknade av att någon bröt upp ytterdörren – sedan stormade två maskerade män in.

Männen misshandlade Ivar, samtidigt som de skrek att han skulle ge dem sina pengar.

– De hade slagit en vas eller kruka mot hans huvud och läkarna fick operera ut skärvor från huvudet, säger Sofie Johansson, som är gift med Ivars barnbarn.

Tre personer har anhållits för mordförsök och grovt rån. 

83-årige Ivar bor ensam i sin lilla villa i Kallinge. Han beskrivs vara en liten krutgubbe som inte gör en fluga förnär. 

Sofie Johansson är gift med Ivars dotterson Reine. De gick tidigt ut på sociala medier och berättade om den grova misshandeln Ivar utsatts för.

– Ivar är envis och även om han bor ensam och sitter i rullstol vill han inte in på något hem, så varje dag tittar hans dotter till honom, säger Sofie.

”De bara fortsatte slå”

Det var dottern som i fredags morse hittade Ivar svårt misshandlad på golvet i hans hem. 

Ivar var blåslagen i ansiktet och på bröstet efter slagen och hade förutom flera benbrott en skallfraktur och en blödning i huvudet. 

– Han är helt snurrig men har berättat att han vaknade av att hans ytterdörr bröts upp och att två maskerade män kom in. De skrek om pengar men han har ju inga pengar och försökte förklara det för rånarna. Då bara fortsatte de slå honom, berättar Sofie Johansson.

– De hade slagit en vas eller kruka mot Ivars huvud och läkarna fick operera ut skärvor från hans huvud. Han är helt sönder. Min man som är med på sjukhuset säger att bilderna är milda mot verkligheten.

Ivar hittades allvarligt skadad

Polisen har varit på plats på sjukhuset och pratat med Ivar som kunnat berätta om delar av överfallet. Skadorna har dokumenterats och polisen samlar nu in bevismaterial. Sofie hoppas att grannarna ska ha sett något som hjälper polisen i jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas verkligen de får fast de här personerna. Polisen har inte sagt så mycket och jag hoppas det betyder att de har mycket att gå på, det verkar så. Men fokus för oss i familjen är att Ivar ska läka och bli frisk. 

Familjen tror att överfallet började någon gång under kvällen och det dröjde timmar innan någon hittade Ivar som då låg liggandes svårt skadad på golvet.

 – De här personerna är riktiga monster. För ingen människa gör något sånt här mot någon, och definitivt inte mot någon som sitter i rullstol och inte kan försvara sig alls. Vi förstår inte varför de gav sig på Ivar. En liten pensionär som bor i det lilla hus han alltid bott i, varför trodde de att han hade pengar hemma? För oss känns det som en mardröm. 

Polisen är förtegen

Polisen har varit förtegen när det gäller överfallet och misshandeln, men säger att man gör flera utredningsåtgärder.

– Vi fick larmet på fredagsförmiddagen. Det var de anhöriga som hittade den äldre mannen allvarligt skadad i sitt hem. Han fördes sedan med ambulans till sjukhus. Jag vill inte gå in på detaljerna men vi misstänker att han utsatts för ett våldsbrott, men i vilket sammanhang och på vilket sätt kan jag inte gå in på, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd.

Polisen har spärrat av kring den misstänkta brottsplatsen.
Foto: Peo Möller/Topnews

Under lördagsförmiddagen meddelade polisen att tre personer har gripits och sedan anhållits av åklagare. De är misstänkta för grovt rån och mordförsök på Ivar.

En person är fortsatt på fri fot men anhållen i sin frånvaro.

– Utredningen pågår och vi är angelägna om att få in den fjärde. Efter personen är på fri fot är vi återhållsamma, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd. 

Eftersom förundersökningssekretess är polisen förtegen kring detaljer. 

– Det finns inget i nuläget som tyder på att det finns kopplingar till andra händelser, säger Anna Göransson. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!