Rånarna i "Gubbligan" får sänkta straff

Publicerad

I tingsrätten dömdes rånarna i "Gubbligan" till långa fängelsestraff.

Peeter Pohla, 71, fick tolv års fängelse, Jan "Nisse Pistol" Nilsson, 64, fick tio års fängelse och Ulf Nilsson, 53, klarade sig lindrigast undan med åtta års fängelse.

Hovrätten väljer dock att lindra fängelsedomarna för "Nisse Pistol" med två år och för Peeter Pohla med hela fem år.

Under sina rånturnéer satte männen i "Gubbligan" skräck i sina offer på banker och växlingskontor. Tingsrätten dömde de tre männen till tolv, tio respektive åtta års fängelse för grovt rån och förberedelse till grovt rån. På måndagen kom hovrättsdomen som innebar mildare straff för två av männen.

Straffrabatt

Peeter Pohla får sitt straff sänkt med fem år och döms nu till sju års fängelse. Hovrätten friar honom från ett grovt rån, som han fälldes för i tingsrätten. Straffvärdet för hans brott uppgår egentligen till nio år fängelse men rätten ger honom två års straffrabatt på grund av hans höga ålder.

Jan "Nisse Pistol" får straffet sänkt från tio till åtta års fängelse. Eftersom han ännu inte nått pensionsålder får han dock ingen straffrabatt för sin ålder.

– Åtta år är fortfarande en lång tid, säger advokat Lena Ebervall, som försvarar Jan "Nisse Pistol" Nilsson, till TT.

Hon utesluter inte möjligheten att gå vidare till Högsta domstolen med åtminstone en del av åtalspunkterna.

Ulf Nilssons åttaåriga fängelsestraff fastställdes dock.

Nekat till brott

De tre männen har under hela rättegången nekat till brott men bevisningen har varit omfattande,

Bland annat buggade polisen deras hyrbilar och hörde hur två av männen pratade om rån de genomfört - och rån de planerat. På så sätt kunde polisen även hitta Gubbligans vapengömmor där man påträffade handgranater, sprängmedel, sprängladdningar, pentylstubin, skjutvapen och patroner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag