Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarliga med tolvåringar misstänks för tio personrån

Björn Holmberg, gruppchef vid lokapolisen i Helsingborg, berättar om de unga rånarna som härjar i Helsingborg.Foto: Privat
Något av rånen ska ha begåtts i Stadsparken i Helsingborg.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD

Rånarna som misstänks ligga bakom flera rån i Helsingborg är bara tolv år gamla.

Polisen har omkring tio anmälningar där barnligans medlemmar misstänks vara gärningsmän, skriver SVT Nyheter Helsingborg.

Kvällsposten skrev redan i början av april om ligan som misstänks ligga bakom flera personrån i Helsingborg. En del av rånen har präglats av råa omständigheter, SVT skriver om två barn, 11 och 12 år gamla, som försökte råna en kvinna på hennes handväska genom att slå en tegelsten över hennes hand.

Överfallet stoppades av en förbipasserande och kort därefter kunde de båda pojkarna gripas.

Inga andra tillhyggen eller vapen ska ha använts vid de andra rånen, däremot ska pojkarna bland annat ha kastat påsar med hundbajs och löv på sina offer.

”Häpnadsväckande med så unga personer”

Gruppchefen för lokalpolisen i Helsingborg, Björn Holmberg, sade i Kvällspostens artikel att de två huvudpersonerna i gänget är två tolvåriga pojkar.

– De rör sig på gatan i grupp och ger sig på offer som de tror är svagare än de själv. Det är häpnadsväckande med så unga personer som redan sysslar med allvarlig brottslighet, sa Björn Holmberg då.

Enligt SVT Nyheter Helsingborg har Helsingborgspolisen just nu nästan tio anmälningar om personrån där gärningsmännen antas vara väldigt unga. I två av fallen har polisen identifierat tre tolvåringar, fler utredningsåtgärder väntar.

Problematiska miljöer 

Ungdomarna som misstänks för rånen kommer inte sällan från problematiska sociala förhållanden. 

Enligt Socialtjänsten vill man helst inte att barn ska placeras på stängda institutioner.

Verksamhetschefen Madeleine Peyron säger till tv-kanalen att inriktningen är att barnen kan placeras på exempelvis familjehem eller jourhem.

Polisen ser stora problem i hanteringen av barnen.

– Det finns stora brister i systemet. Nu blir det som ett hjul som snurrar. De begår  brott, vi ingriper. Då förs det över till socialtjänsten och sen dröjer det inte länge innan de är tillbaka på gatorna och vi på ruta ett igen, sa Björn Holmberg till tidningen i början av april.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!