"Det hade kunnat handla om någon centimeter för att det skulle blivit mycket allvarligt", säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö, efter skjutningen – som polisen misstänker var ett misstag. Foto: / MIKAEL NILSSON
"Det hade kunnat handla om någon centimeter för att det skulle blivit mycket allvarligt", säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö, efter skjutningen – som polisen misstänker var ett misstag.  Foto: / MIKAEL NILSSON

Rånare sköt man i huvudet av misstag

Publicerad

Två maskerade rånare tog sig in i en föreningslokal.

Där hotade de till sig pengar – och sköt en man.

Nu misstänker polisen att skottet gick av oavsiktligt.

– Det hade kunnat handla om någon centimeter för att det skulle blivit mycket allvarligt, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö. 

På söndagskvällen rånades en föreningslokal på Persborgstorget i Malmö. Två svartklädda och maskerade män tog sig in i hotade den anställde på pengar.  Polisen fick larmet vid 18.22 på söndagen.

– Männen riktade en pistol mot mannen, som är i 40-årsåldern, i samband med det så brinner ett skott av, säger Nils Norling, kommunikatör vid polisen Malmö.

Skottet träffade mannen som tur var ytligt i huvudet och orsakar en sårskada, samt eventuell hjärnskakning.

"Han fick vård av ambulans på platsen", säger polisens kommunikatör Nils Norling. Nu tror polisen att skottet gick av av misstag.Foto: POLISEN / POLISEN

– Han fick vård av ambulans på platsen sedan togs han in för kontroll, säger Nils Norling.

En man och en kvinna ska ha befunnit sig i lokalen vid tiden för skjutningen, utöver mannen som jobbade där och alltså var den som besköts.

En liten summa pengar

Polisen har ännu inte klarlagt exakt hur mycket pengar rånarna kom över. Däremot vet man att den inte ha varit stor – pengarna kom från fikaförsäljning i föreningslokalen.

Än så länge har polisen ingen motivbild och inte heller någon gripen. Gärningsmännen ska ha varit helt okända för rånoffret. 

Polisen misstänker även att skottet möjligtvis inte har gått av avsiktligt.

– Det kan antydas att man misstänker att skottet inte har gått av avsiktligt utan att det rör sig om ett vådaskott som har gått av, säger Nils Norling.

Att händelsen inte slutade värre är ren tur, menar han.

– Det fanns givetvis risk för dödlig utgång. Det hade kunnat handla om någon centimeter för att det skulle blivit mycket allvarligt i stället för lindrigt som det blev nu, säger Nils Norling.

Försök till dråp

Polisen är nu klara med sin tekniska undersökning på platsen och har hört vittnen. Dessutom har de anträffat en hylsa och en kula. De kommer även undersöka om det finns övervakningsfilm från lokalen eller någon av platserna i anslutning till den.

Polisen rubricerar dådet som försök till dråp, grovt rån och grovt vapenbrott samt olaga vapeninnehav.

– Vi har klarlagt att det åtminstone är en riktig pistol som användes, det är rimligt att tro att båda var riktiga. Vi tror inte heller att de hade licens för de här vapnen, säger Nils Norling,

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag