Bankrånaren Peeter Pohla får inte prenumerera på Land. Foto: Tomas Leprince
Bankrånaren Peeter Pohla får inte prenumerera på Land. Foto: Tomas Leprince

Rånare nekas till att prenumerera på Land

Publicerad

Den som avtjänar sju års fängelse på säkerhetsavdelningen på Hall behöver så klart drömma sig bort.

Bankrånaren Peeter Pohla, 72, från Gubbligan vill prenumerera på Land - "den stora, glada familjetidningen".

Men kriminalvården säger nej.

Peeter Pohla dömdes 2011 till tolv års fängelse för Gubbligans serie av bankrån i Sydsverige. På grund av hans höga ålder sänkte hovrätten 2012 straffet till sju år - men bedömde ändå hans brottslighet som mycket allvarlig och hänsynslös.

I sin cell på säkerhetsavdelningen vill nu Peeter Pohla gärna läsa artiklar som "Lisa har hitta lugnet med yoga", "Hurra, nu blir vi 100 år och är friska!", eller kanske "Orolig för inbrott eller brand? Vinn en larm- och övervakningskamera!".

 

Ingen prenumeration

Men någon prenumeration på Land har det inte blivit. Kriminalvården har två gånger vägrat 72-åringen att använda sina egna pensionspengar till att betala tidningen.

Överklagar beslutet

Pengarna är låsta på ett konto som han inte får utnyttja. Sådant tillåts enligt föreskrifterna enbart när det finns "särskilda skäl", som när en intagen vill köpa glasögon eller betala tandläkaren, till exempel.

Pohla överklagar nu kriminalvårdens beslut till förvaltningsrätten. I sitt överklagande skriver han:

"Dessa negativa beslut innebär att pensionärer inte kan disponera fritt över sin pension. Kriminalvården har gjort sig till förmyndare över pensionärernas ekonomi. Något som det inte finns något lagstöd för."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag