Den 53-årige tjecken fick varken pengar eller något annat när han försökte råna en bank i Malmö. Foto: PolisenDen 53-årige tjecken fick varken pengar eller något annat när han försökte råna en bank i Malmö. Foto: Polisen
Den 53-årige tjecken fick varken pengar eller något annat när han försökte råna en bank i Malmö. Foto: Polisen
Väskan som 53-åringen påstod innehåll en bomb var fylld med hans personliga tillhörigheter. Foto: PolisenVäskan som 53-åringen påstod innehåll en bomb var fylld med hans personliga tillhörigheter. Foto: Polisen
Väskan som 53-åringen påstod innehåll en bomb var fylld med hans personliga tillhörigheter. Foto: Polisen

Rånare hotade med bomb – blev utslängd från banken

Publicerad

En 53-årig tjeckisk medborgare har dömts för ett ovanligt misslyckat försök att råna en bank.  53-åringen skrek att han hade en bomb i sin väska. Men bankchefen ingrep och bad honom att gå sin väg.

Uppgivet lämnade mannen banken – för att strax gripas av polisen. 

Även om försöket att råna Handelsbankens kontor på gågatan i Malmö var klumpigt och amatörmässigt så har den 53-årige tjeckiske mannens uppträdande satt spår hos personalen och kunderna som fanns i lokalen.

Den kvinnliga banktjänsteman som först konfronterades med 53-åringen berättade efteråt för polisen att hon kände fullständig panik när mannen skrek, och att hon varit med om två rån tidigare. Efter andra rånet hade banktjänstemannen sagt till sig själv att hon inte visste om hon orkade jobba kvar.

Skrek på tyska

Mannen skrek enligt vittnen på tyska att han hade en bomb. 53-åringen kom fram till henne och vräkte sedan upp sin stora svarta bag på disken. Mannen tog sig också över disken och ställde sig alldeles intill henne.

Han skrek sedan på tyska, att han ville ha tio miljoner i danska kronor.

Den kvinnliga banktjänstemannen lyckades ta sig därifrån och gömde sig bakom en dörr vid bankvalvet. 

En annan kvinnlig bankanställd förklarade sedan för 53-åringen att banken inte har några danska pengar. Efter att ha förklarat det några gånger för honom började han muttra på engelska att han ville ha kontanter.

Till slut satte han sig på en stol.

Bankchefen ingrep

Då ingrep även bankens chef och uppmanade 53-åringen att lämna banken.

Men det hjälpte inte med en tillsägelse.

- Jag säger till mannen ytterligare en gång att lämna banken. Mannen upprepar då att han vill ha 10 miljoner danska kronor cash. Mannen sitter kvar i cirka trettio sekunder innan han reser sig upp och går ut ur banken, säger bankchefen senare till polisen.

Då fanns redan flera polispatruller på plats som grep 53-åringen när han var på väg från banken på gågatan.

Under rättegången nekade 53-åringen till att han försökt råna banken. Han motsatte sig också att bli utvisad. Domen blev fängelse i ett år och tre månader samt utvisning.

Han ska också betala skadestånd till bankens personal.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag